Vijesti / Gospodarstvo

DOING BUSINESS

VARAŽDIN ŠAMPION Za dobivanje građevinske dozvole potrebno 'samo' 112 dana

VARAŽDIN ŠAMPION Za dobivanje građevinske dozvole potrebno 'samo' 112 dana
Dominik Grguric/PIXSELL

Hrvatski je šampion Varaždin u kojem poduzetnici koji pokreću posao imaju najsusretljiviju i najbržu birokraciju...

Da se visina prireza u hrvatskim gradovima određuje prema brzini i kvaliteti usluga koja se dobiva zauzvrat, Zagreb zasigurno ne bi uspijevao naplatiti najveći u državi, barem ne u konkurenciji Varaždina, Osijeka i Rijeke, ali definitivno bi prošao bolje od Splita.

Prema izvješću Doing Business Svjetske banke o lakoći poslovanja u 25 gradova četiri zemlje EU (Hrvatskoj, Češkoj, Portugalu i Slovačkoj), hrvatski je šampion Varaždin u kojem poduzetnici koji pokreću posao imaju najsusretljiviju i najbržu birokraciju, slijede Osijek i Rijeka, a tek onda Zagreb i na kraju najgori - Split.

Vezana vijest:

Gradska vijećnica GOSPODARSTVO I ADMINISTRACIJA PRIZNANJE 'DOING BUSINESS' Varaždin je najbolji grad u Hrvatskoj za male i srednje investitore!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Postoje uistinu goleme razlike na lokalnoj i regionalnoj razini: tako je u Varaždinu za dobivanje građevinske dozvole za jednostavno skladište potrebno 112 dana uz trošak od 5,3 posto vrijednosti investicije, dok je u Splitu, paradoksalno, potrebno dvostruko više vremena, uz – triput veći trošak! 

Zagreb rješava prijenose vlasništva jedan mjesec brže od Splita, iako ima četiri puta više predmeta, a donošenje presuda u trgovačkim sporovima u Splitu se čeka 11 mjeseci dulje nego u Osijeku.

No, istodobno je ondje najlakše pokrenuti posao jer se najviše koristi servis hitro.hr, Varaždin je najbolji u priključivanju na elektroenergetsku mrežu, dok Osijek prednjači u uknjižbi prava vlasništva.

Omjer cijene i kvalitete, za razliku od nas, dobro je postavljen u Portugalu gdje se dozvola za gradnju u Bragi čeka 259 dana, ali je zato s troškovima od 0,8 posto ulaganja jeftinija nego Lisabon, gdje se čeka 160 dana uz trošak 1,3 posto.

Rita Ramalho, viša menadžerica grupe za globalne indikatore pri Svjetskoj banci, izrazila je nadu da će izvješće privući pažnju kreatora politika u sve četiri zemlje i služiti kao putokaz na subnacionalnoj razini, a 'prozvani' kreator politike, ministar gospodarstva Darko Horvat, poručio je kako je Ministarstvo počelo intenzivno raditi na mjerama u čiju su izradu uključeni poduzetnici i koje će im donijeti benefite od 1,6 milijardi kuna. 

- Uvjeren sam da će donijeti pomak na ljestvici Doing Business na kojoj smo 51., a ranije smo bili 43. - zaključio je ministar.
 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video