Vijesti / Gospodarstvo

GOSPODARSTVO I ADMINISTRACIJA

PRIZNANJE 'DOING BUSINESS' Varaždin je najbolji grad u Hrvatskoj za male i srednje investitore!

PRIZNANJE 'DOING BUSINESS' Varaždin je najbolji grad u Hrvatskoj za male i srednje investitore!
Domagoj Sever

- Varaždin je daleko najbolji grad za biznis u Hrvatskoj. Mi smo u konkurenciji pet gradova u Hrvatskoj daleko iznad drugih – bila je prva reakcija gradonačelnika Ivana Čehoka nakon današnje objave rezultata istraživanja.

- Varaždin je daleko najbolji grad za biznis u Hrvatskoj. Mi smo u konkurenciji pet gradova u Hrvatskoj daleko iznad drugih – bila je to prva reakcija gradonačelnika Ivana Čehoka nakon današnje objave rezultata izvješća pod nazivom 'Doing business' u zagrebačkom hotelu Esplanade.

 

Istraživanjem su bili obuhvaćeni gradovi u Hrvatskoj, Češkoj, Portugalu i Slovačkoj. Od hrvatskih gradova to su Varaždin, Zagreb, Osijek, Rijeka i Split.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izvješće procjenjuje poslovno i regulatorno okruženje i njihov utjecaj na lokalne poduzetnike.

 

Usmjereno je na skup pokazatelja koji mjere složenost i trošak regulatornih postupaka, kao i snagu pravnih instituta, koji utječu na pet faza životnog ciklusa malih i srednjih domaćih poduzeća: pokretanje poslovanja, ishođenje dozvola za gradnju, dobivanje električne energije, uknjižbu prava vlasništva i rješavanje trgovačkih sporova.

 

- U nekim stvarima smo na europskoj razini, u nekim stvarima zaostajemo. No to u čemu zaostajemo nisu stvari koje ovise o gradskoj vlasti. Primjerice, duljina trajanja sporova na trgovačkim sudovima nije u našoj nadležnosti, a tu smo nešto lošiji – iznio je neke detalje Čehok.

 

Rekao je da se ovo istraživanje razlikuje od nekih drugih sličnih.

 

- To je jedno veliko istraživanje koje je Europa radila u pet država EU. Sad ima dosta tih 'instant' istraživanja kojima se svi hvale. No 'Doing business' je izvješće koje je rađeno ozbiljno, primjenjuju su međunarodni standardi i klasifikacije – kaže gradonačelnik.

 

Izvješće je pripremila Grupa Svjetske banke, uz pomoć hrvatske agencije za investicije i konkurentnost pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a financirala ga je Europska komisija, Glavna uprava za regionalnu i urbanu politiku.

 

Gradonačelnik smatra je to nagrada svima onima koji sudjeluju u postupku privlačenja investicija.

 

- Naravno da je uvijek moguće i bolje i nama je stalo da u sljedeće tri, četiri godine puno više napravimo upravo u novim tehnologijama. To je ICT, to je Tehnološki park. U tom dijelu već ove godine krećemo s novim radovima – najavio je Ivan Čehok.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video