Vijesti / Gospodarstvo

U VRHU

Opća bolnica Varaždin prednjači po povlačenju sredstava iz europskih fondova

Opća bolnica Varaždin prednjači po povlačenju sredstava iz europskih fondova
Marko Jurinec/PIXSELL

Ukupna vrijednost dosad ugovorenih projekata iznosi 4,1 milijardu eura. Udruga gradova prva je u Hrvatskoj na jednome mjestu prikupila sve podatke...

Posljednjih osam godina u Hrvatskoj je ugovoreno 5 tisuća projekata koji su se sufinancirali ili će se tek financirati sredstvima europskih fondova. U njihovoj pripremi sudjelovalo je tri tisuće različitih subjekata, državnih tvrtki i institucija, lokalnih jedinica te privatnih tvrtki i udruga.

Ukupna vrijednost dosad ugovorenih projekata iznosi 4,1 milijardu eura. Udruga gradova prva je u Hrvatskoj na jednome mjestu prikupila sve podatke o dosad ugovorenim projektima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Varaždinska bolnica prednjači

Privatni sektor ne može se pohvaliti velikim uspjehom u ugovaranju sredstava jer je samo 7 posto dosad ugovorenih sredstava došlo preko projekata koje su ugovorila privatna poduzeća. Najuspješniji privatni ugovaratelj je Mate Rimac, koji je sa svojim Rimac automobilima pribavio 7,7 milijuna eura europskih sredstava.

Privatni sektor se uglavnom uključivao s projektima male vrijednosti jer se iz baze podataka vidi da se među 4912 ugovorenih projekata nalazi njih 1863 koji su došli od privatnih poduzeća ili obrtnika ukupne vrijednosti 302 milijuna eura.

Među prvih stotinu ugovaratelja nalazi se i puno bolnica, a dosad je najviše europskog novca ugovorila bolnica iz Varaždina: 13,6 milijuna eura, slijedi zagrebački KBC Sestara milosrdnica s 10,9 milijuna eura te Opća bolnica Bjelovar – 9,3 milijuna eura.

Pedeset milijuna kuna vrijednim projektom izgradnje dnevne bolnice, odnosno jednodnevne kirurgije, Opća bolnica Varaždin planira smanjiti broj pacijenata na bolničkim odjelima i liste čekanja, a za poboljšanje palijativne skrbi osmišljen je projekt u Novom Marofu, za koji je osigurano još 51 milijun kuna.

Tu je i energetska obnova zgrada, kupnja MR-a i drugo. U bolnici su prepoznali mogućnosti velikih ulaganja u zdravstveni sustav putem EU fondova i uključili se u izradu projekata. 

- Varaždinska županija se kao naš osnivač aktivno uključila u proces, omogućivši promjenom sistematizacije osnivanje posebne Središnje službe za projekte, fondove EU i akreditaciju. Na neposrednoj pripremi i praćenju projekata radi rukovoditelj Središnje službe u suradnji s ugovorenim vanjskim suradnicima koji su zaposlenicima bolnice operativna i upravljačka pomoć - kaže ravnatelj Nenad Kudelić, koji ključ uspjeha prije svega vidi u radu.

- Iza projekata stoji dvogodišnji rad i priprema opsežne dokumentacije kao i suradnja s Varaždinskom županijom i Agencijom za razvoj Varaždinske županije te s nekoliko ministarstava – kaže on.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video