Vijesti / Gospodarstvo

KOLEKTIVNI UGOVOR U Vajdi u tri godine plaće porasle za 35%

KOLEKTIVNI UGOVOR U Vajdi u tri godine plaće porasle za 35%

Naknada troškova prijevoza, topli obrok, otpremnina za odlazak u mirovinu, jubilarne nagrade i stimulativni dio plaće samo su dio radničkih prava zajamčenih novim Kolektivnim ugovorom, potpisanim 22. svibnja u čakovečkoj Mesnoj industriji Vajda. Ugovor na snagu stupa 1. lipnja i vrijedit će sljedećih godinu dana, a prava iz njega odnose se na sve zaposlenike Vajde, neovisno o tome jesu li članovi sindikata.

- U Mesnoj industriji Vajda zaposlenike smatramo svojim najvrednijim resursom i oni su važan stup stoljetne tradicije na kojoj naše poslovanje počiva. Jedna smo od rijetkih tvrtki koje sa zaposlenicima imaju Kolektivni ugovor, kojim se dodatno osnažuju prava radnika zajamčena Zakonom o radu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poslovnu praksu kolektivnog ugovaranja prava i obveza zaposlenika primjenjujemo od samih početaka, a ulaskom Vajde u Grupaciju Pivac taj je kontinuitet nastavljen te su prava zaposlenika dodatno povećana“, istaknuo je Vladimir Mesarić, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda.

A zadovoljstvo potpisanim Kolektivnim ugovorom nisu krili niti u Sindikatu.

- Već i sama praksa kolektivnog ugovaranja znači veća prava radnika u odnosu na ona koja propisuje važeći zakon. U ovom trenutku mogu reći da sam zadovoljan, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je u Vajdi trenutno u tijeku realizacija investicije, koja će nam osigurati još bolje i kvalitetnije uvjete rada te daljnje uspješnije poslovanje. U skladu s tim, u nekim stavkama Kolektivnog ugovora u budućnosti očekujem i dodatna poboljšanja - poručio je Bruno Glavak, povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske – Sindikalne podružnice Vajda.

Rast plaća kao ulaganje u budućnost i radnika i tvrtke

I dok se nalazimo u vremenu gdje je odlazak radnika u inozemstvo svakodnevnica Vajda bilježi povratak svojih ljudi u pogone. Razloga je za to mnogo, a jedan od najvažnijih je svakako značajno povećanje plaća, posebice radnicima u proizvodnji koji predstavljaju temelj tvrtke.

Tako samo od potpisivanja prošlogodišnjeg Kolektivnog ugovora prosječna neto plaća na razini tvrtke porasla je za 10%, što je nastavak pozitivnih trendova započetih ulaskom u Grupaciju Pivac krajem 2015. godine.

- Od ulaska Vajde u sastav Grupacije Pivac prosječna neto plaća povećana je za čak 32% dok je plaća proizvodnih radnika danas 35% viša nego je to bila 2015. godine.

Ovo je jasna poruka kako nam je cilj privući i zadržati kvalitetne i dobre radnike koje smo spremni i adekvatno plaćati jer u Vajdi smo svjesni kako bez zadovoljnih radnika nema uspješne tvrtke - zaključio je Mesarić. Naglasio je kako su u pojedinim segmentima proizvodnje plaće porasle i do 71%, poput radnicima u rasjekavaonici, dok su plaće radnika u klaonici i stočnom depou sada 39% više.

Započeti dio investicija završava krajem godine, nastavak novih ulaganja i u 2019.

Predsjednik Uprave Vajde ujedno je najavio kako se završetak prvog dijela investicije vrijedne više od 50 milijuna kuna u proizvodne pogone očekuje krajem godine. Riječ je o sveobuhvatnoj investiciji u dogradnju, rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnog pogona, nabavku strojeva i opreme za proizvodnju, proširenje skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizaciju rashladnog sustava.

Primarna je svrha ovih investicija unaprjeđivanje uvjeta rada radnicima Vajde, ali i stvaranje uvjeta za daljnji rast same tvrtke. Konačni je cilj kroz organiziranu mrežu kooperacije omogućiti maksimalno korištenje domaće sirovine u finalnim proizvodima cijele Grupacije Pivac.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci