Vijesti / Gospodarstvo

U trnovečki Boxmark stižu radnici iz Ukrajine, Bosne i Hercegovine i - Meksika!

U trnovečki Boxmark stižu radnici iz Ukrajine, Bosne i Hercegovine i - Meksika!

Tvrtka Boxmark Leather iz Trnovca Bartolovečkog pokraj Varaždina ove godine planira zaposliti 280 stranih radnika iz inozemstva, i to uglavnom iz zemalja koje nisu članice Europske unije. Među državama u kojima će potražiti radnike su Ukrajina, BiH te - Meksiko. Prvi radnici iz BiH već su stigli i rade u pogonu.

- Svi strani radnici bit će zaposleni pod istim uvjetima kao hrvatski kadrovi, što znači i da će plaćati sva davanja državi. Osigurat ćemo im smještaj, prijevoz na posao i s posla te pomoći oko dobivanja radnih dozvola - odgovorio nam je član uprave te tvrtke Tomislav Cesarec.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na domaćem tržištu rada nema dovoljno kvalificiranih radnika, no teško je reći jesu li uvozne kvote dovoljne.

- Kvote koje su propisane za prerađivačku industriju za radno mjesto šivača nisu dovoljne za potrebe Boxmarka. Naša potražnja za kvalificiranim šivačima premašuje odobrene kvote za 2018. Bitno nam je da Vlada što prije odobri kvote za 2019. prema stvarnim potrebama - napominje Cesarec.

Meksikanski kadar

Zanimalo nas je kako to da će po radnike posegnuti čak do Meksika.

- Stručnjaci iz hrvatskog Boxmarka bili su angažirani na pokretanju i uhodavanju pogona Boxmarka u Meksiku. Stoga su nam mentalitet, produktivnost i kvaliteta tih kadrova poznati. U Meksiku postoji regija koja je poznata po tekstilnoj i odjevnoj industriji i u kojoj djeluje oko 700 tekstilnih tvornica koje zapošljavaju oko 30.000 ljudi. Vrlo su zainteresirani za rad u Hrvatskoj. Naši rukovodeći kadrovi naučeni su na rad s kadrovima iz Meksika - kaže Cesarec.

U toj tvrtki koja proizvodi kožnu galanteriju za automobilsku industriju i zapošljava više od 3000 radnika mjesecima upozoravaju da nema radne snage.

Dali su čak oslikati autobuse s reklamom na kojoj je fotografija žene uz koju piše 'Nisam manekenka, al' imam dobar posao'.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci