Vijesti / Gospodarstvo

Tvrtka iz Brezničkog Huma ima prihod od 10 milijuna eura, izvozi 60 % proizvoda

Tvrtka iz Brezničkog Huma ima prihod od 10 milijuna eura, izvozi 60 % proizvoda

Tvrtka Metal Product iz Brezničkog Huma u Varaždinskoj županiji proslavila je 50. godišnjicu poslovanja, a prigodom čega je predstavljen i novi pogon.

- Vjerujem i očekujem da ćemo ovim proširenjem proizvodnih kapaciteta, uvođenjem novih tehnologija i kupnjom modernih strojeva i opreme, ojačati našu tvrtku, te da ćemo spremni dočekati izazove postavljene pred sve nas ulaskom Hrvatske u Europsku uniju - istaknuo je Saša Klikovac, direktor Metal Producta na svečanosti koju je uveličala i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od obrta do tvrtke

Naime, sama tvrtka na ovom mjestu postoji od 2002., no njezin vlasnik Stjepan Šafran je jedan od doajena hrvatskog obrtništva, a kasnije i poduzetništva te i današnji Metal Product ima svoje korijene u 1960-im godinama. Kako pojašnjava sam Šafran, od samog početka svojega rada usvaja se proizvodni program proizvodnje elektroopreme, koji se tijekom godina stalno širi, razvija i usavršava.

- Već 1969. godine počinju prve isporuke elektroopreme za potrebe Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Proširenjem tržišta i dobrim prihvaćanjem proizvoda kao i svakodnevnim povećanjem narudžbi povećava se i broj zaposlenih te ih je 1971. bilo 12. Koncem 1979. godine u kooperaciji s Energoinvestom iz Sarajeva, počinje prva isporuka nosača izolatora za afričko tržište, te se donosi dugoročni plan za proširenje proizvodnje što prati i kupovina gradilišta u zagrebačkom prigradskom naselju Odra, na kojoj lokaciji su do danas izgrađena tri proizvodna pogona ukupne površine oko 3600 četvornih metara - kaže Šafran.

Dodaje da je do 1990. radionica poslovala u ograničenim uvjetima razvoja zbog ondašnjeg socijalističkog sustava koji privatnim osobama nije dozvoljavao veći broj zaposlenih. Maksimalni broj zaposlenih 1989. mogao je biti 40 radnika, što je i Radionica zapošljavala. Novi moment u razvoju tvrtke je bila 1994. godina kada počinje kooperacija sa svjetski poznatom tvrtkom Tyco Electronics Raychem GmbH iz Njemačke na konfekcioniranju i distribuciji toplo skupljajućeg kabelskog pribora u programu elektroopreme.

Strani partneri

Ovaj uspjeh bio je poticaj za sklapanje ugovora s također svjetski poznatom firmom ABB iz Finske godine 1995. o proizvodnji rastavljača za srednji napon, te firmom Siemens - Norveška, za isporuku opreme na tržište Bosne i Hercegovine. Godine 1996. u Sarajevu, osniva se proizvodni pogon Metal Product PRODUCT Sarajevo. Koncem 2001. godine s korporacijom Wam Grupa Italy potpisuje se Protokol o osnivanju zajedničke tvornice Wam Product u Brezničkom Humu, a već naredne godine je tvornica počela s radom te danas zapošljava 75 radnika.

Iste, 2002. godine u Brezničkom Humu izgrađen je i novi proizvodni pogon Metal Producta površine 2500 četvornih metara, čime je omogućeno dodatno proširenje i povećanje vlastitog proizvodnog programa. Tijekom 2013. su krenule nove investicije koje će ovih dana biti u potpunosti stavljene u funkciju. Saša Klikovac, direktor Metal Producta, pojašnjava da u ovoj poslovnoj zoni tvrtke WAM Product i Metal Product zapošljavaju preko 140 djelatnika.

Rast izvoza

Godišnji prihod joj je lani bio na razini od 10-ak milijuna eura, a većina njihove produkcije završava u izvozu.

- Kao pokazatelj da smo na pravom putu, mogu istaknuti povećanje izvoza u 2014. za punih 300 posto, a 2015. godina je po pitanju izvoza jača za 30 posto u odnosu na rekordnu 2014. te bi trebali izvesti 60 posto naše ukupne proizvodnje - kaže Klikovac.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!