Vijesti / Gospodarstvo

Sindikat: Krše se prava radnika! Koka: Prioritet je očuvanje radnih mjesta

Sindikat: Krše se prava radnika! Koka: Prioritet je očuvanje radnih mjesta

Predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi (PPDIV) Šimo Orešković proteklih dana uputio je otvoreno pismo upravi varaždinskog poduzeća Koka.

Kako navode u Sindikatu, razlog obraćanja ovim putem je ignoriranje sindikalne inicijative za socijalnim dijalogom, budući da je, upozorava Sindikat, položaj radnika u ovom poduzeću sve teži, dok je kršenje radnih zakona od strane poslodavca postalo pravilo ponašanja.

U svome pismu Šimo Orešković ističe da je Sindikat u nekoliko navrata zatražio sastanak s Upravom Koke i Vindije, ali se on, unatoč čak i opetovanih zamolbi, nikada nije održao.

- Pored zamolbe za sastanak obratili smo Vam se u više navrata i s prijedlogom za Kolektivno pregovaranje te da provedete naplatu sindikalne članarine po našim napucima kao i da ste dužni primjeniti Kolektivni ugovor za graditeljstvo zbog predmeta poslovanja po Statutu društva, na što Vi nikada niste dali nikakav odgovor i niste proveli traženo što Vam je bila zakonska obveza - piše Orešković.

Jedino što se dogodilo bilo je, stoji u pismu, što su sindikalci pozvani u Inspekciju rada kod ravnatelja, koji ih je obavijestio o inspekcijskom nadzoru i o nizu prekršaja koji su utvrđeni nadzorom.

Sindikat napominje kako mu se gotovo svakodnevno obraćaju radnici Koke te upozorava na uznemirujuće stanje u svezi ostvarivanja prava radnika.

- Upozoriti ću samo na dio najizraženijeg kršenja prava radnika, a to je radno vrijeme, preraspodjela radnog vremena i neplaćanje prekovremenog rada. Prvo, u društvu uopće nije uvedena preraspodjela, tako je sav rad radnika preko 40 sati tjedno prekovremeni rad. Drugo, takvog rada na kojeg prisiljavate radnika da radi ima ogroman broj sati, a izraženo u danima to je kumulirano 10, 20, 30, pa i 40 dana po radniku, o tome valjda imate informaciju. Pitam Vas: kada mislite platiti radnicima odrađene sate ili kad im mislite omogućiti slobodne dane, kako Vi to kažete, što po zakonu nije moguće? Informirani smo da ste u više navrata imali nadzor Inspekcije rada i Inspekcije zaštite na radu pa se pitamo: zar i pored višekratno utvrđenih prekršaja, pa i kaznenih djela koje je utvrdila Inspekcija, ipak konstantno kršite prava radnika? S kojim pravom to činite? Zašto Vam treba da Vas radnici prozivaju i imaju negativno mišljenje o Vama? - pita Šimo Orešković u otvorenom pismu upravi Koke i Vindije.

Završno Sindikat iskazuje uvjerenje da suradnja između njega i uprave može pomoći u razrješavanju nastalog stanja te stoga ponovno predlaže sastanaka.

> Cijelo pismo: Sindikat PPDIV uputio otvoreno pismo Upravi Koke iz Varaždina radi sve težeg položaja radnika u tom poduzeću

Zatražili smo očitovanje i od uprave Koke. Odgovor nije potpisao Dragutin Drk, predsjednik Uprave Koke, već Stjepan Sabljak, član Uprave.

- Poslovni sustav Vindija, pa tako i tvrtka Koka d.d. koja je u njegovu sastavu, poduzimaju sve u svojoj moći kako bi se poštivala stečena materijalna i sva druga prava radnika. Nakon niza godina recesije uz pad cijena proizvoda na tržištu i tek blagi oporavak potrošnje, prostor za daljnje poboljšanje materijalnog stanja radnika je ograničen. Tomu su se morale prilagoditi i sve tvrtke unutar sustava, s čime su upoznati i sami zaposlenici, prije svega radi očuvanja radnih mjesta, što smatramo prioritetom - stoji uvodno u odgovoru.

Sabljak napominje, suprotno tvrdnjama Oreškovića, da sva otvorena pitanja uprava Koke nastoji rješavati putem dijaloga sa sindikatima i zaposlenicima te u skladu s propisima i dostignutom razinom standarda.

- Na taj način pristupamo i rješavanju pitanja prekovremenih sati koji se, s obzirom na ranije spomenute okolnosti, rješavaju u skladu s potrebama proizvodnje i kroz zakonom predviđene mogućnosti, najčešće preraspodjelom - zaključuje Stjepan Sabljak, član Uprave Koke, u svome odgovoru na otvoreno pismo Sindikata PPDIV-a.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!