Varaždinska županija u samom vrhu u generiranju zaposlenja

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na sto nezaposlenih u Varaždinskoj županiji njih 9,5 mjesečno će pronaći novo radno mjesto, što je drugi najbolji rezultat među 20 županija i Gradom Zagrebom.

Na prvom mjestu je Istarska županija u kojoj će mjesečno na sto nezaposlenih posao pronaći u prosjeku 13 osoba. Izračun je napravljen na temelju HZZ-ovih podataka o prosječnoj godišnjoj nezaposlenosti po županijama te podacima o broju onih koji su burzu napustili zbog zaposlenja.

Zaposlenost raste

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar zadovoljan je ovakvim rezultatima uz naglasak kako je Varaždinska županija prije pet godina prestala brojati nezaposlene, već isključivo zaposlene osobe.

– Broj zaposlenih raste nam četiri godine zaredom, ali činjenica je da su kod nas plaće još uvijek znatno manje od državnog prosjeka i svi naši napori idu u smjeru da se ovaj trend promjeni. Već ove godine napravili smo pomak pa su plaće u našoj županiji u prosjeku rasle 5 posto, dok je to na razini države bili 2,2 posto – istaknuo je župan Štromar te dodao kako je važno da plaće povisimo na prosjek državne razine što bi u konačnici dodatno utjecalo na bolji životni standard.

– Ovi podaci su zapravo logičan rezultat pametne gospodarske politike te rezultat proaktivnog pristupa prema potencijalnim ulagačima – rekao je župan Predrag Štromar i dodao kako je unazad nekoliko godina porastao interes investitora za Varaždinsku županiju upravo zbog otvorenosti, a što je još bitnije, transparentnosti.

Bitno je, kaže župan Štromar, investitorima izaći maksimalno u susret.

Prednost Varaždinske županije očita je i u dobroj opremljenosti poslovnih zona, a treba napomenuti kako je u razdoblju od 2010. do 2014. godine, vrijednost investicija u poslovnim zonama iznosila je više od 155 milijuna eura kod čega prevladavaju greenfield strana ulaganja investitora iz Poljske, Norveške, Njemačke, Austrije, Italije i drugih zemalja – pojasnio je Štromar.

Pozitivni pomaci

Unatoč pozitivnim podacima o rastu zaposlenih, župan Varaždinske županije Predrag Štromar ističe kako je i dalje cilj da tim radnicima još dodatno rastu plaće.

– Nije nam cilj samo da budemo izjednačeni s državnim prosjekom po rastu plaća, već nam je cilj da budemo iznad tog prosjeka. U svakom slučaju, Varaždinska županija ima potencijala, a svjesni smo i važnosti stvaranja pozitivnog investicijskog okruženja – istaknuo je župan Štromar.

Među zanimljivim podacima vezanim za pozitivne pomake u gospodarskom sektoru su i podaci FINA-e. Prema statističkim podacima FINA-e, a koji su vezani za rezultate poslovanja poduzetnika u 2015. godini po županijama, u Varaždinskoj županiji zabilježen je rast zaposlenih, ali i rast plaća zaposlenih.

Rast plaća, ali i izvoza

Kako je objavila FINA, povećan je broj zaposlenih s 36.001 na 38.182 ili 6,1 posto, a neto plaće i nadnice uvećane su za 11 posto.

Što se pak prosječne mjesečne plaće tiče, po zaposlenom je rasla gotovo pet posto.

Veseli i podatak kako je izvoz 702 varaždinska izvoznika porastao je za 17 posto i prešao je osam milijardi kuna, a u prošloj godini se u Varaždinskoj županiji i više investiralo.

Ono što nikako ne veseli je negativan trend po pitanju dobiti. Na razini Hrvatske zabilježen je rast dobiti, a u Varaždinskoj županiji pala je za 18 posto.

Od 3.202 poduzetnika iz Varaždinske županije, čiji su ukupni prihodi i rashodi lani porasli za nešto više od devet posto, 2.221 ostvario je dobit od 915 milijuna kuna, a 981 poslovao je s gubitkom od 690 milijuna, tako da ukupna dobit razdoblja iznosi 224 milijuna, što je gotovo 18 posto manje nego 2014. godine.

– S obzirom na ostale pozitivne trendove u gospodarstvu, nadam se da će u Varaždinskoj županiji rasti i dobit poduzetnika. S druge pak strane, imamo vidljiv porast u investicijama, što daje naznake da se sve kreće u pozitivnom smjeru. Siguran sam da će svi ti pozitivni pomaci rezultirati boljim uvjetima za zaposlene u privatnom sektoru – zaključio je na kraju župan Štromar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije