Vijesti / Gospodarstvo

FOTO: Promocija međimurskog turizma i gastronomije u Italiji

FOTO: Promocija međimurskog turizma i gastronomije u Italiji

Međimurju je krajem 2015., bez sumnje dosad najuspješnije godine kada su turistički pokazatelji u pitanju, dodijeljena nagrada europske destinacije izvrsnosti EDEN. Kakve je svjetske razmjere poprimila ova nagrada, kojom se može podići tek odabrano društvo turističkih regija, dokazuju mnogobrojni pozivi na suradnju, provedbu zajedničkih projekata i prezentaciju Hrvatskog cvjetnjaka.

Iako EDEN destinacije međusobno već dobro surađuju, razmjenjuju iskustva i promoviraju primjere dobre prakse, u potencijale Međimurske županija uvjerili su se i čelnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu te Grada Norcije. Naime na njihov su poziv Međimurska županija i međimurski turizam dobili priliku za predstavljanje, kao predstavnici Republike Hrvatske tijekom manifestacije Nazioni a tavola (Nacije za stolom) u gradu Norciji, a uz bok Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Meksiku, Kini, Brazilu i Irskoj. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najsjevernija hrvatska regija, kao primjer kako se radi na razvoju kontinentalnog turizma, upoznala je svoje domaćine s međimurskim delicijama, tradicionalnom pjesmom i plesom te svojom kulturom. Da su međimurska gastronomija te turističke posebnosti nešto što je svojom kvalitetom već dobilo na važnosti u europskim okvirima, dokaz je i taj da je prezentacija odrađena u bliskoj suradnji s Festivalom talijanske hrane u Dubaiju koji se odvijao usporedno.

Međimurska županija Meksiku će poslužiti kao gospodarska vrata Hrvatskoj

Kruna šestodnevnog festivala svakako je bilo bratimljenje talijanskih gradova, veleposlanstava i gospodarskih komora Meksika i Ujedinjenih Arapskih Emirata, te Međimurske županije, uz potpisivanje Sporazuma o kulturnoj, turističkoj i gospodarskoj razmjeni.

„Njime se Međimurje stavlja na važnu turističku kartu te se otvara mogućnost predstavljanja svojih najboljih aduta na svjetskoj sceni. Također su ostvareni i prvi kontakti s Gospodarskom komorom Meksika, kojima će upravo Međimurje i međimursko gospodarstvo, zahvaljujući ovom sporazumu, poslužiti kao referentni centar, poveznica s Hrvatskom, kojeg još dosad nisu uspostavili.

Time se i u međunarodnim odnosima pozicioniramo prema svima zainteresiranima kao business friendly županija, otvorena za svakog investitora kao i investiciju, objasnio je župan Međimurske županije Matija Posavec, kao jedan od sedmorice potpisnika ovog Sporazuma koji je kao promocija društvenog, kulturnog, turističkog, poljoprivredno-prehrambenog i trgovinskog rasta, osmišljen za provedbu u trogodišnjem okviru. Potpisnici Sporazuma su uz Međimursku županiju i gradovi Norcia, Andria i Ascoli Piceno, Turistička zajednica Meksika u Rimu, Gospodarska komora Ujedinjenih Arapskih Emirata u Italiji i Gospodarska komora Italije u Gradu Meksiku.

Tako su Sporazum potpisali Pietro Luigi Altavilla, zamjenik gradonačelnika Norcije te ujedno osoba zadužena za turizam regije Umbrija, Silvio Lattanzio, ispred gospodarstva regije Perugija, Alberico Peyron, predsjednik Gospodarske komore Italije u Meksiku i Mauro Marzocchi, iz Gospodarske komore Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Talijanska hrana i međimursko vino sljubljuju se na Urbanovom 2017.

Kako ovakva suradnja ne bi ostala samo na papiru, već se krenulo s prvim dogovorima predstavljanja regija, organizacijom turističkih posjeta gradovima u pojedinim područjima, uz to su ostvarene prve suradnje s javnim i privatnim subjektima kao što su putničke agencije i kulturne udruge. Cilj je s novim sadržajima i pristupom u međunarodnom povezivanju stvoriti jednu mrežu ponude koja će uz već postojeće privlačiti i nove generacije turista, no nikako bez suradnje na gospodarskom planu, s obzirom da su se potpisnici na radnom sastanku okrenuli i pokretanju te konsolidiranju trgovinskih odnosa među tvrtkama i potencijalnim investitorima.

Kao brend u svijetu, Italija je poznata po svojoj vrhunskoj gastronomiji, dok se Međimurje nerijetko povezuje upravo s kvalitetnim vinima i jednom od ljepših vinskih cesta u regiji, pa se već krenulo u prve korake kojima će se te dvije grane sljubiti. Naime dogovorom međimurskog župana i Nicole Alemanna, gradonačelnika Norcije, upravo će taj talijanski grad biti novi partner na manifestaciji Urbanovo 2017. godine i to uz podršku veleposlanstva, što je potvrdio domaćin Ilija Želalić, zamjenik veleposlanika RH u Rimu, zadužen za gospodarsku diplomaciju.

Valja spomenuti kako grad Norcija, koji broji 5000 stanovnika, tijekom godine ugosti milijun posjetitelja. Kao rodno mjesto sv. Benedikta s velebnim samostanom i katedralom, ujedno ima 41 crkvu koje privlače velik broj turista. Odrađeno je niz sastanaka s tamošnjim turističkim i gospodarskim delegacijama, a naglasak na kulturnoj i turističkoj razmjeni stavili su zamjenica župana Sandra Herman i voditelj ureda TZ Međimurske županije Rudi Grula.

Hrvatski dan - Kuharica Slađana Herman i KUD Seljačka sloga Nedelišće stvorili međimurski ugođaj usred Italije

Kao hrvatski predstavnik, Međimurje je dobilo prostor gdje je uređen štand s turističko/kulturnom promocijom, promo materijalima, turističkom ponudom u vidu video i foto sadržaja te međimurskim enogastronomskim proizvodima, vrhunskim vinima, bučinim uljem, medom i pleterom, čime su stvorili pravi Hrvatski dan u Italiji.

Ujedno je naša vrhunska kuharica Slađana Herman u tamošnjim elitnim restoranima punih šest dana pripremala slijed međimurskih tradicionalnih jela koja su upravo oživila naziv manifestacije i - okupila sve nacije za stolom. Kulturno umjetničko društvo Seljačka sloga Nedelišće pak je bio jedan od glavnih sastojaka centralnog bogatog kulturnog programa na glavnom trgu, sa svojim spletom pjesama te plesova Međimurja.

Međimurje bilježi evidentni rast turizma i broja gostiju, a svi mjerljivi rezultati nikako nisu slučajni, već su posljedica kontinuiranog rada na podizanju kvalitete turističkih proizvoda i usluga, veliki segment apsolutno su i ovakve prezentacije.

Uz pohvale veleposlanstva kako je ovo bio jedan od najuspješnijih predstavljanja jedne hrvatske regije u središnjoj Italiji, bez sumnje je napravljen jedan korak u realizaciji provedbe strateške i osmišljene politike povezivanja i promocije Međimurja, a kruna uspješne godine očekuje se u listopadu, kada se sjeveru zemlje smiješi još jedna nagrada, ovog puta međunarodna nagrada „Landscape Golden Flower Award – Krajobrazni Zlatni Cvijet 2016”. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci