PROBLEMI S PDV-OM Cijene u kafićima i restoranima će rasti, ali to nije dovoljno

Direktor Gastrocoma Josip Barulek ne spava mirno. I nije jedini među ugostiteljima. Jučer je Hrvatski sabor izglasao povećanje stope PDV-a na ugostiteljstvo s 13 na 25 posto i, kažu ugostitelji, jedino čemu se mogu nadati je da će Vlada što prije shvatiti da je riječ o dugoročno štetnoj odluci i ukinuti je.

No do tada bi velik dio ugostitelja već mogao propasti i zatvoriti svoj posao, pribojavaju se.

– Ova odluka jako negativno utječe na naše poslovanje. Mi to nismo u mogućnosti neutralizirati povećanjem prodajnih cijena, i zbog našeg tržišta i zbog lokacije na kojoj poslujemo. U prethodnom razdoblju dosta smo investirali, izgradili smo Park boutique hotel, prije toga restoran Verglec. Verglec je, na sreću, pri kraju otplate, ali otplata hotela tek je na početku. A samo ova razlika koja nastaje povećanje PDV-a na godišnjoj razini je veća nego što je cijena anuiteta za ovaj hotel! Ne vidim način da se to substituira povećanim prometom ili povećanim cijenama – kaže Barulek.

Dodaje da Gastrocomu vjerojatno predstoji refinanciranje obveza.

– Druga mogućnost je čekati da se ova suluda odluka promijeni, jer ona nema veze sa zdravim razumom – rekao nam je Josip Barulek danas uoči početka održavanja Foruma ugostitelja Varaždinske županije.

Vršitelj dužnosti predsjednika Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin Dražen Roginek vjeruje kako će jedan dio ugostitelja sigurno biti primoran dići cijene. Koliko njih će to napraviti, teško je reći, dodaje.

– Ono što sad slijedi je da će izostati projekti i nove investicije na kontinentu i na obali, to će se vidjeti već 2018. godine – kaže Roginek.

Donedavni predsjednik varaždinskog udruženja Martin Plantak napomenuo je da su ugostitelji također opterećeni s brojnim parafiskalnim nametima. Ima ih, kaže, čak 257!

Apelirano je stoga ponovno na gradonačelnika Gorana Habuša da Grad Varaždin napravi ono što je u njegovoj ovlasti kako bi se barem malo amortiziralo ovo novo opterećenje za ugostitelje.

Prije svega ugostitelji stavljaju naglasak na porez na potrošnju, koju plaćaju jedino oni, dok se primjerice u trgovini ne plaća. U Varaždinu on iznosi 3 posto, ugostitelji traže smanjenje na 2 posto.

– Iako to sigurno neće riješiti probleme koje sada imate zbog povećanja PDV-a, možemo vidjeti postoji li mogućnost da vam se u tom dijelu izađe u susret – pokazao je gradonačelnik dobru volju.

No, dodao je, najprije mora vidjeti koliko točno Grad prikupi po toj osnovi i koliko bi to bilo manje prihoda u proračunu ako bi se takva odluka donije.

Neslužbeni podaci govore da Grad godišnje po toj osnovni od ugostitelja prikupi oko 1,5 milijuna kuna. To bi značilo da bi smanjenje s 3 na 2 posto značilo da bi se Grad odrekao 500 tisuća kuna.

Imali su ugostitelji i druga pitanja i molbe upućene prema gradonačelniku te je stoga zaključeno da udruženje pripremi prijedlog mjera koje će u Gradu potom razmotriti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije