Neven Buljan o Areni: ‘Želimo pretvoriti sportske događaje u obiteljski izlet’

Na Dan grada Varaždina, 6. prosinca, Arena Varaždin je proslavila svoj osmi rođendan, a mi smo iskoristili tu priliku za razgovor s upraviteljem Arene, Nevenom Buljanom, koji nam je u razgovoru ispričao nekoliko detalja iz povijesti, otkrio neke planove za budućnost i kako je uopće rođeni Splićanin stigao na čelo varaždinske Arene.

– Dolazak na ovu funkciju nije bio prvi moj susret s ovim gradom, bio sam ranije u dva navrata u Varaždinu i već onda počeo gajiti simpatije prema njemu. Odluka o dolasku ovdje nije bila laka, ali izazov je bio velik. Nisam se pokajao ni sekunde – započeo je svoju priču Buljan.

Sama dvorana izgrađena je i puštena u funkciju 2008. godine na temeljima JPP-a, pa tako prije nego ključeve Arene preda gradonačelniku, pred Buljanom i ostalih 13 zaposlenih u Areni je još 16 godina upravljanja ovim sportskim, ali i društvenim objektom.

– Sve uključene strane ozbiljno su shvatile ovo partnerstvo i odgovorno smo konzumirali ugovor na ponos svima uključenima. Broj tvrtki s kojima surađujemo je stvarno velik, a nadamo se da će se u narednim godinama još i povećati – rekao je.

U osam godina postojanja, Arena Varaždin bila je domaćin brojnim sportskim i kulturno umjetničkim događanjima, pa tako valja istaknuti neke od događaja koji su obilježili Arenu – iako izgrađena za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva za muškarce 2009. godine, Arena je bila domaćin i rukometnoj SEHA ligi, ali i brojnim drugim sportskim događanjima.

– Nama je najveće zadovoljstvo biti domaćin velikom sportskom događaju, a od čelnika SEHA lige dobili smo odlične povratne informacije za prošlogodišnji Final 4 na kojima planiramo i buduću suradnju ukoliko bude mogućnosti za to – otkrio nam je Buljan.

Pričajući o rukometu, dotakli smo se i projekta, odnosno suradnje koju iz godine u godinu ostvaruju s PPD Zagreb, najtrofejnijim rukometnim klubom u Hrvata, i GRK Varaždin 1930, koji igra svoje utakmice upravo u Areni.

– Sport nam je najunosnija referenca, a jedna od mojih želja je da upravo s GRK Varaždin najavimo SEHA ligu u narednim godinama. Ovom gradu treba jak klub s internacionalnim utakmicama, a mislim da je upravo GRK Varaždin 1930 klub koji bi mogao pridonijeti tome. Također, želja nam je sportske događaje pretvoriti u obiteljski izlet gdje bi mogla uživati cijela obitelj, a samim time bi se kod mladih pobudilo zanimanje za sport i učilo ih se odmalena sportskom navijanju i ponašanju na tribinama.

Kako bi svi sportaši mogli uživati u čarima Arene, posljednje tri godine dvorane u jesenskom i zimskom periodu koriste brojni klubovi kada im je onemogućeno treniranje na otvorenom i za njih su cijene najma maksimalno prilagođene, a kako nam je istaknuo Buljan, to sve ne bi bilo moguće bez odlične suradnje koju ostvaruju s Gradom, Županijom i Zajednicom sportskih udruga Grada Varaždina.

Osim brojnih sportskih događanja, Arena Varaždin je dosad bila i domaćim brojnim koncertima, a sam Buljan nam je otkrio kako je njih jednostavnije realizirati nego sportske spektakle te se usput prisjetio i koncerta koji je 2010. godine održao Tony Cetinski, kada je ušao u povijest Arene kao prvi koji ju je uspio ispuniti do posljednjeg mjesta.

– Bilo je to pravo ushićenje i zadovoljstvo jer glazbena scena u Hrvata je većinom centralizirana u Zagrebu, a rijetki su oni koji mogu napraviti to što je uspjelo Cetinskom, Balaševiću i još ponekom izvođaču. Scena se kod nas posljednjih godina svela na otprilike pet glazbenih imena oko kojih se vrtimo, ali mislim da bi svakako trebalo dati priliku i promovirati mlađe i perspektivne izvođače kojih nam ne nedostaje – ispričao nam je.

Sjedeći na terasi ugostiteljskog objekta u sklopu Arene, nemoguće je bilo zaobići i razgovor o Dravi, koja teče samo nekoliko metara dalje od Gradske sportske dvorane.

– Drava je u meni umanjila nostalgiju za vodom kao životnim elementom i sam pogled na nju pruža mi pravo zadovoljstvo. Nadam se da će konačno u narednim godinama Drava postati dio gradske vreve jer je trenutno zanemarena – podijelio je svoje misli o Dravi s nama, a usput se duhovito osvrnuo na problem s vodom – poplavama, za koje kaže kako nema straha jer se pri gradnji ovog zdanja mislilo i o tom pitanju.

Bližeći se kraju razgovora, dotaknuli smo se planova za budućnost, kao i nekih želja u narednom periodu.

– U 2017. godinu ulazimo s brojnim novitetima i renovacijom određenih dijelova Arene, pa ćemo krenuti u prilagodbu novim propisima te će se dograditi semafor i lakirati parketi dvorana, obnoviti svlačionice, a već smo obavili izmjenu rasvjete za koju smo dobili samo pohvale, što zbog uštede, što zbog bolje svjetlosti tijekom prijenosa na televiziji – ispričao je Buljan te nastavio:

– Kvaliteta koju smo dobili novom rasvjetom osjeti se onome tko gleda utakmicu bilo uživo ili na televiziji, a trenutno smo po tom pitanju najbolji u Hrvatskoj, na što smo iznimno ponosni.

Kao najveću želju, koja bi mu bila kruna njegovog rada istaknuo je želju da se za vrijeme njegovog upravljanja Arenom njeno ime komercijalno proda.

– To je trend u Europi i nadamo se da ćemo uspjeti naći neku tvrtku koja bude to znala prepoznati. Voljeli bismo da to bude tvrtka iz Varaždina, ali svjesni smo stanja i nećemo se ograničavati po tom pitanju – otkrio nam je Neven Buljan, upravitelj Arene Varaždin, te usput najavio veliki sportski događaj koji nas čeka 2018. godine, ali i neke od projekata koji su već u pregovorima.

– Pravo zadovoljstvo mi je ovom prilikom najaviti Europsko rukometno prvenstvo za muškarce u siječnju 2018. godine, kada će se u Varaždinu igrati prvi i drugi krug natjecanja, a to će ujedno biti i treći veliki sportski događaj u Areni, što uvijek predstavlja ispit spremnosti. Također, u pregovorima smo s Hrvatskim teniskim savezom kako bismo doveli prvo kolo Davis Cupa u Varaždin, gdje ćemo igrati protiv Španjolaca. Varaždin ima puno tenisača i imena koja su obilježila tenisku scenu u Hrvatskoj i mislim da svakako zaslužuje barem jedno takvo događanje – zaključio je Neven Buljan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije