Vijesti / Gospodarstvo

REZULTATI Špancir zabilježio najveći turistički promet u proteklih pet godina!

REZULTATI Špancir zabilježio najveći turistički promet u proteklih pet godina!

Nakon gotovo mjesec dana od održavanja ovogodišnjeg Špancirfesta, Turistička zajednica grada Varaždina iznijela je statistiku i svoje viđenje 19. po redu izdanja festivala.

- O važnosti i uspjehu ovogodišnjeg izdanja festivala brojke govore same za sebe. Prema procjeni Policijske uprave Varaždinske, u deset festivalskih dana Varaždin je posjetilo oko 265 tisuća ljudi, otprilike jednako kao i u 2016. Međutim, prema podacima iz sustava e-visitor, informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista, broj dolazaka gostiju u Varaždin za vrijeme Špancirfesta povećan je za 11 posto u odnosu na prošlogodišnji festival, a gostiju koji su u Varaždinu prenoćili bilo je 2100 i stigli su iz čak 44 države iz cijelog svijeta - stoji u priopćenju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nadalje se navodi kako je najviše bilo domaćih gostiju, a zabilježene su i prijave iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske, Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovačke, SAD-a, Kine, Nizozemske, Argentine, Kanade, Australije, Republike Koreje, Čilea, Japana, Južnoafričke Republike, Indije, Brazila te Islanda.

- Rast je zabilježen i u možda najvažnijem poslovnom segmentu - ukupnom turističkom prometu u ugostiteljstvu i trgovini. Prema podacima Porezne uprave Varaždin, tijekom 10 dana ovogodišnjeg Špancirfesta generiran je ukupni turistički promet (u ugostiteljstvu i trgovini) u iznosu od 35,5 milijuna kuna što je 3,8 posto, odnosno 1.300.000 tisuća kuna više nego u 2016. godini.

Taj rezultat je, navodi TZ grada Varaždina, ujedno i najveći zabilježeni turistički promet u proteklih pet godina festivala.

- Atrakciju 'Luminaria' na Kapucinskom trgu, koja je bila jedan od hitova ovogodišnjeg Špancirfesta, posjetilo je više od 20 tisuća ljudi, a značajan rast zabilježen je i u interesu za koncerte i predstave na pozornici kod vile Bedeković, za koju je prodano 1.000 ulaznica više nego lani.

Ukupno je održano 400 različitih programa od čega čak sedamdesetak koncertnih na četiri glazbene pozornice. Na ulicama varaždinske povijesne gradske jezgre izvedeno je više od 100 uličnih performansa, a u Parku kreative i ostalim kreativnim lokacijama održano je oko 200 radionica za djecu i odrasle.

Sve te programe, koncerte, predstave i performanse izvelo je 500-tinjak izvođača iz 12 država svijeta, a o organizacijskom, produkcijskom i tehničkom dijelu festivala brinulo se više od 200 osoba na različitim poslovima.

- Velika i organizacijski složena manifestacija poput Špancirfesta ne bi bila moguća bez podrške lokalne zajednice, prije svega Grada Varaždina, Hrvatske turističke zajednice te sponzora, od kojih su neki uz festival od samih početaka. Ovim putem još jednom zahvaljujemo svim sudionicima te svima onima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji ovogodišnjeg Špancirfesta - stoji u objavi TZ-a grada Varaždina.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci