Vijesti / Gospodarstvo

FOTO Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća ponovno u Međimurju

FOTO Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća ponovno u Međimurju

U organizaciji Gospodarskog lista te Društva agrarnih novinara Hrvatske u LifeClass Termama Sveti Martin održan je 3. Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća koji je ujedno i međunarodnog karaktera jer na njemu sudjeluju i predavači iz Izraela.

Samoj svečanosti otvaranja prisustvali su zamjenica šefa Misije u Veleposlanstvu te konzulica Države Izrael u Hrvatskoj Irit Shneor, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH Tugomir Majdak koji je ujedno i otvorio trodnevni skup.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svoju podršku dali su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, glavni urednik Gospodarskog lista Goran Beinrauch, predsjednik Društva agrarnih novinara Hrvatske Martin Vuković, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Krunoslav Zmaić, ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo Ružica Jurić, predstavnik Agrarnog fakulteta u Zagrebu Ivo Grgić, predsjednik Zajednice hrvatskih povrćara Hrvoje Gregurić, predsjednik skupa Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

U ispunjenoj konferencijskoj dvorani, naglasak je stavljen na potrebe i probleme tržišta te poljoprivrednih proizvođača, rješavanje aktualnih izazova kako bi se pridonijelo razvoju hrvatskog povrćarstva.

Razmjena iskustava kroz panel diskusije, radionice i predavanja!

Povrćarstvo je visoko rizična poljoprivredna djelatnost. Izložena je prirodnim nepogodama, a kao proizvodna grana izložena je stalnim promjenama na tržištu. „Vjerujem da će ovaj skup postati tradicionalan. Na ovom seminaru će proizvođači i stručnjaci razmjenjivati svoja iskustva, kao što je to dobra tradicija u većini europskih i svjetskih zemalja“, rekao je Majdak.

Svaki skup doprinosi razvoju navedene tematike, a u samim panel diskusijama u naredna tri dana dotaknut će se teme vezane uz tehnologiju, uzgoj, proizvodnju i plasman domaćih proizvoda na tržište. „U organizaciji ovog skupa vrlo promišljeno su odabrani predavači, a isto tako vjerujem da će i kolege novinari koji će izvijestiti o temama skupa zasigurno doprinijeti jačoj percepciji značenja povrćarske i voćarske proizvodnje u Hrvatskoj“, istaknuo je Vuković.

Ocjenjujući stanje poljoprivrede u Međimurskoj županiji u odnosu na ostale dijelove Hrvatske, možemo istaknuti da se ova regija nalazi pri samom vrhu u pogledu primjene znanja i tehnologija, ostvarenju prinosa i kvalitete plodova u biljnoj proizvodnji, a isto tako i po rezultatima u stočarskoj proizvodnji.

„Od ukupnih poljoprivrednih površina u Međimurskoj županiji, nasadi pod povrćem zauzimaju oko 6.100 hektara. Značajan dio povrtlarske proizvodnje odvija se na obiteljskim gospodarstvima, uglavnom na manjim parcelama i okućnicama.

Klimatski uvjeti u Međimurju pogoduju proizvodnji gotovo svih poljoprivrednih kultura, kukuruza, merkantilnog krumpira, industrijskog bilja, a posebno povrća koje je ujedno i glavna tema u naredna tri dana“, rekao je zamjenik Grivec u svom obraćanju.

Podrška ovom skupu je država Izrael sa svojim predavačima koji će biti prisutni na panelima i predavanjima te prenijeti svoja osobna iskustva. Bitno je spomenuti da je nedavno Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH potpisalo Sporazum s državom Izrael o mogućnost poljoprivredne proizvodnje te će se ubuduće njihova znanja i iskustva doprinijeti boljoj poljoprivrednoj proizvodnji, hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima kako bi se unaprijedio razvoj povrtlarske kulture u Hrvatskoj.

„Priča o uspjehu Izraelske poljoprivrede, usko je povezana sa suradnjom s poljoprivrednicima te temeljem naše dobre prakse, pozivam Vas slijedeće godine u Tel Aviv na konferenciju i sajam Agritech Izrael koja je platforma za povezivanje više od 1000 proizvođača i prisutnih dionika“, pojasnila je konzulica Irit Shneor.

Uz već spomenute organizatore, suorganizatori su Agronomski fakultet u Zagrebu, Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Savjetodavna služba i Zajednica udruga hrvatskih povrćara. Pokrovitelj skupa je Ministarstvo poljoprivrede RH uz značajnu podršku Međimurske županije i njenih stručnih službi.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!