Vijesti / Gospodarstvo

SKANDAL Kako se mulja sa zagrebačkim muljom koji završava na međimurskim poljima

SKANDAL Kako se mulja sa zagrebačkim muljom koji završava na međimurskim poljima

Je li mulj plodno tlo za muljaže? Izgleda da je. Šleperi u jutarnjim satima mulj odvoze iz pročistača voda u Zagrebu do Čakovca gdje ga onda razbacuju na okolna polja. Mulj koji nesnosno smrdi nakon što je istovaren ljudi će prevesti traktorima i kako bi mu se prikrio trag zaorat će ga u zemlju, pišu Vijest.rtl.hr.

> TAJNE SNIMKE Bacaju mulj pun otrova na polja u Međimurju

Tvrtka Girk Kalun iz Drniša dobila je natječaj i s Gradom Zagrebom sklopila ugovor za preuzimanje i daljnju oporabu tog mulja.

Ista ta firma ima dozvolu ministarstva okoliša za korištenje otpada uglavnom kao goriva ili drugog načina dobivanja energije. U svom elaboratu navode da će taj mulj isušiti, pomiješati s vapnom i zatim spaliti.

Dozvola za taj postupak zove se R1.

'Kalun je registriran u svojoj djelatnosti za R1, ali smo registrirani i za trgovanje otpadom između ostaloga i za sve druge postupke', kazao nam je Ivica Barišić, predsjednik Uprave Girk Kalun.

> Video možete pogledati klikom OVDJE!

Pa su dio tog mulja odlučili preprodati i prevoze pomoću tvrtke Eko Logic iz Varaždina na čakovečka polja, ali bez dozvole. Spomenuta tvrtka uopće nema dozvolu za gospodarenje otpadom.

Kako je moguće da tvrtka koja je s Gradom Zagrebom sklopila ugovor za preuzimanje i daljnju oporabu taj mulj preproda dalje poljoprivrednicima uz pomoć tvrtke koja ne posjeduje dozvole?

Iz Grada poručuju sljedeće: 'Bilo koji postupak koji je u skladu sa zakonskim propisima RH nama je prihvatljiv.'

I Grad i tvrtka tvrde da mulj iz pročistača udovoljava svim kriterijima za korištenje u poljoprivredi. Ali i dalje ostaje nejasno kako tvrtka može sklopiti ugovor vrijedan 40 milijuna kuna, a zatim dio posla prebaciti na tvrtku koja uopće nije sudjelovala na natječaju niti se igdje u elaboratima spominje? Iz Ministarstva zaštite okoliša odgovor nismo odgovorili.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!