Vijesti / Gospodarstvo

GSV Josip Grivec predsjednik, nikad manje nezaposlenih Međimuraca

GSV Josip Grivec predsjednik, nikad manje nezaposlenih Međimuraca

Prijedlog II. Izmjena i dopuna Proračuna Međimurske županije za 2017. godinu te Prijedlog Proračuna Međimurske županije za 2018. s projekcijama Proračuna za 2019. i 2020. godinu, bile su glavne točke dnevnog reda 90. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji, na kojoj je ujedno izabrano i novo vodstvo.

Kako se predsjednik birao iz redova Međimurske županije, novi predsjednik je zamjenik župana Josip Grivec, ispred sindikalnih udruga, novi dopredsjednik je dosadašnji predsjednik Mladen Zemljić, a drugi potpredsjednik ispred Hrvatske udruge poslodavaca ostaje Ivan Senčar.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svi prijedlozi jednoglasno su prihvaćeni, kao i usvojene odluke. Novi predsjednik pritom je iskoristio priliku kako bi najavio tematsku sjednicu Župnijske skupštine tijekom veljače, a na temu odlaska radnika u inozemstvo i nedostatka radne snage, gdje će donijeti zaključke i poslati ih prema Vladi, uz sugestije GSV-a.

Pritom je naglasio da se najveći napori rade upravo na povećanju prosjeka plaće i zadržavanju radnika u Međimurju.

- Iako lokalna samouprava nema ingerencije za povećanje minimalne plaće ili pak povećanja prosjeka, ono što radimo je apeliramo na smanjivanje troškova u poslovanju, oslobađanje od doprinosa i naknada, ali i služimo kao servis građanima u mnogim aspektima - dodao je.

U  raspravi su  sudjelovali predstavnici sva tri socijalna partnera koji su istaknuli da je Proračun Međimurske županije ambiciozan, ali realan te ga jednoglasno prihvatili i podržali. Nastavlja se trend značajnih potpora u gospodarstvu i obrazovanju kao  glavnim  prioritetima razvoja Međimurske županije u cjelini, što je jasno iz konsolidiranog Proračuna koji zajedno sa svim institucijama iznosi 543 milijuna kuna, a koji je predstavio župan Međimurske županije Matija Posavec.

O prijedlogu II. Izmjena i dopuna Proračuna Međimurske županije za 2017. te prijedlogu Proračuna Međimurske županije za 2018. s projekcijama Proračuna za 2019. i 2020. godinu, bit će riječi i na sutrašnjoj 3. sjednici Skupštine Međimurske županije.

Na kraju Vijeća, predstojnica Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marina Kodba iznijela je najnovije podatke o stanju na tržištu rada. Pozitivan trend kada su u pitanju zaposlenost i nezaposlenost se nastavlja, pa je tako krajem studenog evidentirano nikad manje nezaposlenih Međimurki i Međimuraca, 2991 evidentirana nezaposlena osoba, dok na današnji dan i nešto niža za 50-tak osoba, dok je stopa registrirane nezaposlenosti 6,8%.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci