Vijesti / Gospodarstvo

POZITIVNE BROJKE 'U Varaždinu lani boravilo čak 17 posto više stranih gostiju'

POZITIVNE BROJKE 'U Varaždinu lani boravilo čak 17 posto više stranih gostiju'

- Varaždin je kontinuirano jedna od najposjećenijih kontinentalnih destinacija koja iz godine u godinu bilježi porast broja turista, a potvrđuju to i brojke za 2017. godinu - stoji u priopćenju TZ-a grada Varaždin.

Naime, stoji dalje u objavi za medije, grad je tijekom prošle godine, prema podacima eVisitora, posjetilo gotovo 13 posto više turista te je ostvareno gotovo 10 posto više noćenja nego 2016.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Točnije, u 2017. godini ostvareno je 28.095 dolazaka turista, te 55.778 noćenja. Domaćih turista došlo je gotovo 6 posto više, a stranih 17 posto više nego godinu ranije. Varaždin su tijekom prošle godine posjetili turisti iz preko 70 država svijeta, a od stranih turista najviše ih je bilo iz Njemačke, Austrije, Poljske, Slovenije, Mađarske i Republike Koreje. Najviše dolazaka, ujedno i noćenja, ostvareno je u kolovozu, te srpnju i rujnu.

Što se tiče smještajnih objekata, javljaju iz TZ-a, najviše noćenja ostvareno je u varaždinskim hotelima, dok je, s druge strane, najveći porast broja dolazaka ostvaren u apartmanskom smještaju te sobama za iznajmljivanje. Tijekom 2017. broj dolazaka turista koji su koristili smještaj u apartmanima povećan je za čak 178 posto, a u sobama za iznajmljivanje za gotovo 130 posto. 

Turisti su u 2017. u gradu Varaždinu imali na raspolaganju ukupno 485 kreveta, odnosno 753 kreveta u periodu od srpnja do rujna kada turiste može prihvatiti i Studentski centar.

- Pozitivnim brojkama pridonose i brojne manifestacije u gradu Varaždinu, između ostalih i sve posjećenija manifestacija Advent u Varaždinu. Naš je grad tako tijekom adventskog prosinca prošle godine, prema podacima eVisitora, posjetilo 15 posto više turista te je ostvareno čak 19 posto više noćenja nego u istom razdoblju 2016.

U Varaždinu su tijekom prošlogodišnjeg prosinca boravili turisti iz 41 države svijeta, a od stranih turista najviše ih je bilo iz Austrije, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Makedonije, Srbije te Republike Koreje. Osim turista koji su prenoćili u Varaždinu, grad je tijekom prosinca posjetilo preko tisuću jednodnevnih gostiju, najviše iz Italije, Njemačke, Engleske, Tajvana, Mađarske, Slovenije i Austrije - stoji dalje u priopćenju.

Tijekom prosinca, u gradu Varaždinu, prema podacima Porezne uprave Varaždin, ostvaren je turistički promet u iznosu od gotovo 104,2 milijuna kuna, što je 4 milijuna kuna više nego u prosincu 2016. godine. Od ukupnog turističkog prometa gotovo 12,5 milijuna kuna ostvareno je u ugostiteljstvu, što je 1,15 milijuna kuna više nego tijekom adventskog prosinca 2016.

- S pozitivnim brojkama krenulo se i u novu, 2018. godinu i to zahvaljujući Europskom rukometnom prvenstvu, kojem je u siječnju jedan od gradova domaćina bio i Varaždin. U periodu od 11. do 25. siječnja Varaždin je, prema podacima eVisitora, posjetilo 144 posto više turista nego u istom razdoblju 2017., dok je broj noćenja povećan za čak 250 posto.

Točnije, u gradu je boravilo 1.166 turista, koji su u navedenom periodu ostvarili 4.273 noćenja, od čega su 3.765 noćenja ostvarili strani turisti, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje za čak 500 posto. Od stranih turista, odnosno navijača, najviše noćenja ostvarili su gosti iz Danske, zatim iz Njemačke, Mađarske, Španjolske, Češke i Makedonije - javlja TZ grada Varaždina.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci