Vijesti / Gospodarstvo

NOVI HOTEL Švicarski investitori u vilu Oršić uložili bi oko 10 milijuna eura!

NOVI HOTEL Švicarski investitori u vilu Oršić uložili bi oko 10 milijuna eura!

Prošlo je nekoliko mjeseci otkad je gradonačelnik Ivan Čehok najavio da postoji interes švicarskih investitora hrvatskog porijekla da od vile Oršić naprave hotel.

> VILA ORŠIĆ Švicarski investitori zdanje u središtu Varaždina vide kao novi hotel

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nije se previše u javnosti znalo detalja oko te inicijate, sve do danas, kada je švicarska delegacija posjetila Varaždin i prezentirala svoje planove i ideje.

Uz predstavnike tvrtke Immo Invest Partner AG sastanku su prisustvovali i veleposlasnik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Stefan Esterman, kao i Slobodan Mikac, generalni konzul Republike Hrvatske u Zürichu.

Ispred investitora tu su bili osnivači i partneri, braća Džek Djordić i Frenk Djordić, kao i Franz Hibder, jedan od petero članova upravnog vijeća tvrtke.

Predstavili su svoje investicijske aktivnosti u Švicarskoj i najavili brojne projekte širom Hrvatske, s posebnim naglaskom na ulaganjima u kontinentalni turizam. Kako je rečeno, varaždinska investicija, ako zaživi, bio bi za njih svojevrstan pilot projekt.

Slobodan Mikac istaknuo je kako ulaganje u kontinentalni turizam nije posebno isplativo, a naročito kada je riječ o obnovi stare zgrade kao što je vila Oršić. Zbog toga, rekao je, u ovome slučaju računa se na i podršku fondova Europske unije.

O tome što Grad Varaždin ulaže, a što dobiva, više je rekao gradonačelnik.

- Nama ja na prvome mjestu zaštititi objekt, obnoviti vilu, na narušiti njezin izgled, ne povećavati katnost, ne smije se mijenjati pročelje, bitno je da bude što više zelenila i da se objekt što bolje uklopi u tu gradsku mikrolokaciju, riječ je o samom obodu gradske jezgre - iznio je Čehok.

Iako zasad nije još uvijek precizno određeno, Grad bi, vrlo je izvjesno, za zemljište i objekt s investitorom sklopio ugovor o pravu građenja, s oslobođenjima od plaćanja komunalnog doprinosa i sličnih davanja.

No, naglašeno je, bit će prije svega raspisan natječaj.

U slučaju da projekt švicarske tvrtke prođe na natječaju, projektna dokumentacija bila bi gotova u roku od tri mjeseca, a do kraja godine već bi se moglo početi graditi, najavila su braća Djordić.

Radovi bi trajali nešto više od godinu i pol, procijenjeno je, s obzirom da je vila Oršić zaštićeni povijesni spomenik pa iziskuje složenije radove. Tako da bi hotel trebao otvoriti svoja vrata 2021. godine.

Investitori su prezentirali i određena idejna rješenja, koja je radio švicarski arhitekt uz upute varaždinskih konzervatora. Naglašeno je da su to tek samo prva idejna rješenja.

Novi hotel imao bi tako 110 soba, bar, restoran, klub odnosno diskoteku, mjesto za sastanke, trgovinu, javnu garažu. Nosio bi četiri zvjezdice. Vrijednost investicije procijenjena je na 10 do 12 milijuna eura.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!