Vijesti / Gospodarstvo

Varaždinska županija objavila javni poziv za dodjelu potpora za poljoprivrednike

Varaždinska županija objavila javni poziv za dodjelu potpora za poljoprivrednike

Župan Radimir Čačić uputio je u utorak, 13. veljače, poziv svim poljoprivrednicima iz Varaždinske županije da se prijave na javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi, za što je u proračunu osigurano čak tri milijuna kuna.

Uz te direktne potpore, u poljoprivredu će biti uloženo i dodatnih 1,5 milijuna kuna, što će biti rekordna izdvajanja za razvoj poljoprivrede u zadnjih osam godina, a tri puta veća u odnosu na lanjski budžet.

Poziv za dodjelu potpora je na internetskim stranicama Varaždinske županije objavljen je u utorak, 13. veljače.

Više o Javnom pozivu saznajte klikom ovdje.

Osim što potpore ponovno mogu ostvariti za, primjerice, nove plastenike i staklenike, sustav za zaštitu od tuče, usklađivanje svojih proizvoda s potrebama tržišta i drugo, Varaždinska županija potpore prvi put dodjeljuje za mjeru pod nazivom 'Održiva poljoprivredna proizvodnja'.

- Svrha ove mjere je financijski rasteretiti poljoprivrednike u njihovom redovnom poslovanju, te ih potaknuti da osiguraju svoje usjeve, nasade i stoku. Ovime želimo podići svijest o važnosti osiguranja, jer je upravo to način prevencije elementarnih nepogoda. Da je to nužno, jasno govori podatak da je u poljoprivredi Varaždinske županije od 2005. do 2017. godine evidentirano čak milijardu i 100 milijuna kuna šteta, a država je od toga isplatila svega 21 milijun kuna ili 2 posto, dakle ništa - rekao je župan Čačić.

Dodao je da se poljoprivrednike želi potaknuti da novac koji izdvoje za police osiguranja vrate putem EU fondova.

- Želimo ih potaknuti da koriste Mjeru 17 iz 'Programa ruralnog razvoja' za razdoblje 2014. - 2020. putem koje se omogućava povrat sredstava. Trenutno se radi o 65 posto povrata premije osiguranja - pojasnio je.

Iznos potpore po mjeri 'Održiva poljoprivredna proizvodnja' je do 18.000 kuna po korisniku.

Potpore iznose: za kukuruz do 130 kuna po hektaru, za žitarice 200 kuna, bundeve 1.000 kuna, uljarice i krumpir po 4.000 kuna po hektaru, povrće 2.500 kuna, bobičasto voće 6.000 kuna, vinograd 5.500 kuna, voćnjak 5.000 kuna, krmne kulture 250 kuna, šećerna repa 350 kuna, aromatično i ljekovito bilje 300 kuna, cvijeće i ukrasno bilje maksimalno 7.000 kuna po hektaru, a za stoku po uvjetnom grlu preračunato na hektar poljoprivrednih površina.

Druga nova mjera je 'Proljetna sjetva', a ona se provodi putem Garancijske agencije Varaždinske županije (GARA).

Cilj je poticanje financijske aktivnosti, odnosno izdavanje jamstava za obiteljska poljoprivredna gospodarstva u svrhu financiranja proljetne sjetve ili sadnje.

- Budući da je najkritičnija točka svake poljoprivredne proizvodnje uprava sjetva ili sadnja, jer se poljoprivrednici susreću s nepovoljnim zajmovima, skupim kreditima, kao i nefleksibilnošću bankarskih institucija oko instrumenata osiguranja, Županija će putem GARA-e izdavati jamstva OPG-ovima u svrhu financiranja proljetne sjetve ili sadnje. GARA će, naravno, obavljati kontrole namjenskog trošenja odobrenih sredstava - naveo je župan Čačić.

Županija je za jamstveni fond u proračunu za 2018. godinu osigurala 500 tisuća kuna, a sa sredstvima HPB-a se jamstveni fond povećava na ukupno 1,5 milijun kuna, pa će GARA izdavati jamstva za kredite u iznosu od 30.000 do 100.000 kuna uz kamatu od tri do pet posto.

Kad su u pitanju potpore iz samog proračuna, poljoprivrednici se, osim za mjeru 'Održiva poljoprivredna proizvodnja', mogu javiti i za sljedeće mjere: okrupnjavanje i povećanje poljoprivrednog zemljišta, analiza poljoprivrednog zemljišta, očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga, cjeloživotno obrazovanje, podizanje trajnih nasada, nabava i postavljanje sustava za navodnjavanje, nabava i postavljanje sustava za zaštitu od tuče, nabava novih i modernizacija postojećih plastenika ili staklenika, usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, ekološka proizvodnja i zadružno poduzetništvo.

Zahtjevi za subvenciju se dostavljaju tijekom cijele godine, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2018. godine, rješavaju se prema vremenu zaprimanja, a najkasnije do 15. prosinca ili dok se sredstva ne potroše.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!