Vijesti / Gospodarstvo

U Novom Marofu održan radni ručak poljoprivrednika s ministrom Tolušićem

U Novom Marofu održan radni ručak poljoprivrednika s ministrom Tolušićem

U Kulturnom centru 'Ivan Rabuzin' u Novom Marofu u srijedu je Ministarstvo poljoprivrede organiziralo radni ručak poljoprivrednika i predstavnika jedinica lokalne samouprave s ministrom Tomislavom Tolušićem.

Održane su radionice na temu novih mogućnosti financiranja iz Programa ruralnog razvoja, prezentacija Zakona o poljoprivrednom zemljištu te predstavljanje proizvoda s oznakama kvalitete Hrvatske poljoprivredne agencije: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja te hrvatski autohtoni proizvodi zaštićeni u EU u sklopu kampanje 'Naše domaće, sada i ubuduće'.

Ministar Tolušić naglasio je da se problemi u hrvatske poljoprivrede ne mogu riješiti preko noći.

- Ali uz kvalitetne zakone i ulaganja kroz Program ruralnog razvoja možemo vratiti optimizam u hrvatska sela. Prošle godine bilo je preko 50 milijuna eura raspisanih natječaja, ove godine još toliko, a toliko i u 2019. Ne samo za izgradnju farmi, staklenika, plastenika, mehanizaciju, nego i novci za infrastrukturu u tim ruralnim područjima“, rekao je ministar i dodao da je Novi Marof kroz Program ruralnog razvoja dobio novac za dogradnju dječjeg vrtića - rekao je Tolušić.

Domaćin, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač istaknuo je da je poljoprivreda na ovom području solidno stoji, a li da ima puno perspektive za razvoj.

- Imamo dobre primjere koji nisu klasično stočarstvo i ratarstvo, nego su se specijalizirali u poljoprivrednoj proizvodnji, bredirali se. Imamo nekoliko takvih poljoprivrednih proizvođača. Grad potiče takvu poljoprivrednu proizvodnju i ovo je jedan od način da promoviramo proizvodnju i poljoprivredne proizvode i da podsjetimo naše sugrađane da nije samo ratarstvo i stočarstvo nešto što može proizvoditi, nego je tu i proizvod koji nastaje iz osnovnog, on ima dodatnu vrijednost i lakše ga je plasirati i prodati - rekao je Jenkač i zahvalio Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji što je odabrala Novi Marof za predstavljanje takvih proizvoda s ovog i cijelog područja Varaždinske županije.

- Zahvaljujem i Agenciji za plaćanje u poljoprivredi na dodijeljenim sredstvima za 9 gradova i općina u Varaždinskoj županiji, preko 45 milijuna kuna. Novi Marof je ostvario najveću moguću potporu, preko 6, 7 milijuna kuna i krećemo s dugo najavljivanom dogradnjom dječjeg vrtića, ukupne vrijednost preko 9 milijuna kuna - doda je gradonačelnik Novog Marofa.

Na susretu poljoprivrednika i predstavnika Ministarstva poljoprivrede te jedinica lokalne samouprave predstavljeni su proizvodi sa šireg novomarofskog područja te drugih dijelova Varaždinske županije koji nose oznaku kvalitete te autohtoni zaštićeni proizvodi poput varaždinskog zelja ili zagorskog purana, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barač istaknuo je tijekom prošle godine, zahvaljujući kampanji 'Doručak s hrvatskih farmi', za 30 % povećan broj korisnika znakova i proizvoda koji nose te znakove, kao i sveukupni volumen označene proizvodnje, a varaždinski župan Radimir Čačić istaknuo je mjere pomoći poljoprivrednicima, osiguranje poljoprivredne proizvodnje, financiranje sjetve, opskrba javnih ustanova - vrtića, škola i bolnica - domaćom hranom iz ove i susjednih županija.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!