Vijesti / Gospodarstvo

ČAKOVEC Kako gospodarstvenicima olakšati poslovanje u inozemstvu

ČAKOVEC Kako gospodarstvenicima olakšati poslovanje u inozemstvu

Danas (6. travnja) su se u novootvorenom hotelu Castellum u Čakovcu okupili vodeći gospodarstvenici Međimurja i Podravine, ljudi koji u svojim tvrtkama rade na zahtjevnim inozemnim tržištima.

Kako je rekao Zoran Andročec, direktor Poslovnog udruženja INGRA–DET ovdje se okupila međimursko-podravska jezgra mlađih i starijih poduzeća koje vrlo uspješno rade na njemačkom tržištu. Svrha ovog okupljanja bila je rasprava o problematici Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske.

- Cilj je ovakvim okupljanjima pokušati pomoći gospodarstvenicima zadržati radnu snagu i napraviti naša poduzeća efikasnijim i profitabilnijim na tom tržištu - riječi su Andročeca. 

Rečeno je kako je okupljanje imalo za cilj i upoznavanje s njihovim obvezama i obvezama RH jer počinje teći dvogodišnji rok za prilagodbu svih članica EU. 

Također molimo, rečeno je na skupu, da se odmah i u svakoj proceduri traži iznimka, svaka legalna kočnica te politički argument o značaju izaslanja (op. a. za našu zemlju) kako bi se prijelazno razdoblje produljilo te negativne posljedice ublažile.

To je situacija u kojoj poslodavac šalje svojeg radnika iz jedne u drugu državu da tamo za njega obavlja poslove u određenom vremenskom razdoblju. Radnik ostaje i nadalje obuhvaćen sustavom socijalnog osiguranja države iz koje je izaslan, te obveza plaćanja doprinosa za socijalno.

Postavili su upit o tumačenju, da li smještaj i troškovi putovanja ulazi u taj bruto ili ne, plaćanjem, a istovremenom prisilom na isti bruto oštećena je i dovedena u nemogući položaj hrvatska tvrtka s izaslanim radnicima. Obaveza je ne oštetiti radnika kroz izaslanje. Prema tome, i taj trošak bi trebalo racionalno upotrijebiti.

Poslodavci trebaju tumačenje Ministarstva financija i MRMS u korist prakse tvrtki sa stalnim predstavnicima, koja podliježu oporezivanju, te obranu K+10-15 metode, kao i tumačenje istog ministarstva o dvostrukom oporezivanju s metodom uračunavanja, gdje definitivno RH krši propise zemalja rada kroz neostvarivanje minimalne plaće.

Istaknuto je kako je naš netto je veći nego netto u tvrtkama kod kojih rade kao podizvođači. Osiguravaju i dodatne rente za izaslane radnike („ Betriebsrente “).

Ukazano je i na glavne probleme:

1. Tvrtke koje na beskrajne dnevnice izjednačene su s porezno i doprinosnom slobodnim dodatcima ne oporezuju iste u zemlji rada, pa su time 25-30% jeftinije od onih koje oporezuju. 

2.Terenski dodatak treba vremenski i iznosom ograničiti u slobodi.

3.Obrazac o socijalnom osiguranju A1 treba kontrolirati kroz dokaz o prijavi u zemlji rada i tvrtke i ugovora i radnika.

3. Mi nemamo kalkulativnu cijenu da platimo isti iznos doprinosa, a ako imamo, definitivno se neće plaćati zemlji podrijetla nego zemlji rada, tj. jačem socijalnom sustavu.

4. Ovaj administrativni pritisak i njegov trošak primjene i kontrole pridonosi nestajanju tvrtki i radnika iz Hrvatske i potiskivanje prema radu na crno. 

- Preko dvadeset godina radim na njemačkom tržištu i trenutno smo suočeni s problemom odlaska radne snage u njemačka poduzeća. S time se nastojimo boriti podizanjem plaća i poboljšanja uvjeta rada. Problem je, kako radnici kažu, iznos hrvatske mirovine koji je vrlo skroman s obzirom na iznos u Njemačkoj - istakuo je jedan od problema Dragutin Novak, direktor poduzeća Elting d.o.o., a koji je predsjedao skupu.

Potporu skupu je dao Mladen Križaić, predsjednik Gospodarskog vijeća HGK-ŽK Čakovec.

- Ja kao predsjednik, a i Komora podržavamo ovakvo okupljanje poduzetnika. Informacije koje gospodarstvenici dobivaju iz prve ruke dobrodošle su i potrebne kako bi mogli sudjelovati na zahtjevnim tržištima - istaknuo je između ostaloga.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!