Vijesti / Gospodarstvo

SAJAM POSLOVA 'Šivači, konobari, kuhari među najtraženijim zanimanjima u ožujku'

SAJAM POSLOVA 'Šivači, konobari, kuhari među najtraženijim zanimanjima u ožujku'

Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Varaždin, već jedanaestu godinu organizirao je Sajam poslova u Varaždinskoj županiji. Lokacija je bila Graberje, a cilj sajma bio je 'povećanje mogućnosti zapošljavanja, dostupnosti i razmjene informacija, usklađivanja ponude i potražnje te stvaranja partnerskih odnosa među dionicima tržišta rada.'

- Mjesto je to susreta, u najširem smislu riječi, Zavoda s poduzetnicima, obrtnicima, ali i njihovim potencijalnim radnicima - istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Grad Varaždin ima nisku stopu nezaposlenosti, no ne treba se zavaravati, tome je tako jer je dio mladih, nažalost, otišao u inozemstvo, dodao je gradonačelnik.

- Ne trebamo se 'uljuljkati', već raditi što više na politikama aktivnog zapošljavanja, prekvalifikacijama. Potrebno je stvoriti društvo jednakih šansi, da se svi pod jednakim uvjetima mogu zaposliti - kazao je Čehok.

- Ljudi traže najbolja rješenja za sebe te napuštaju Hrvatsku, a to im je i tržište omogućilo. No, opasno je to da nije više riječ o gastarbajterima, već odlaze cijele obitelji. Trebat će puno dobrih političkih poteza da bi se stvari pokrenule na bolje. Posla će biti, Županija je već u ovih osam mjeseci, pokrenula investicijski val - istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Poslodavci se nalaze u poteškoćama budući da teško pronalaze radnu snagu.

- U Varaždinskoj županiji neprestano dolazi do pada broja nezaposlenih osoba. U ožujku je bilo prijavljeno 3375 osoba, čak 26 posto manje nego u ožujku prošle godine. Imamo velik broj prijavljenih radnih mjesta, preko tisuću svaki mjesec. Dolazimo u poteškoće i ne možemo dijelom poslodavcima osigurati odgovarajuću radnu snagu kako zbog dobne tako i zbog kvalifikacijske strukture nezaposlenih osoba, velikih zapošljavanja u Varaždinskoj županiji te u inozemstvu - rekla je Branka Šaško, predstojnica varaždinskog ureda HZZ-a.

Interes poslodavaca je sve veći, oglašava se preko 740 slobodnih radnih mjesta iz svih grana djelatnosti.

- Najtraženija zanimanja u ožujku bila su radnici na proizvodnoj liniji, šivači, konobari, kuhari, prodavači - istaknula je Šaško.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!