URBANOVO Novi naziv, procesija s kipom Svetog Urbana i nova boca Pušipela

Danas (3. svibnja) je u Termama Sveti Martin predstavljen program ovogodišnjeg Urbanovog u štrigovskom kraju, pod novim nazivom ‘Urbanovo 2018. – za novu generaciju vinskih hedonista’, te je tako izbrisan tradicionalan naziv ‘Dani vina u županiji Zrinskih’.

Novo Urbanovo ovim redom predstavili su, predsjenik Društva vinogradara i vinara David Štampar, voditelj Ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, generalni direktor Termi Sveti Martin Branimir Blajić i predsjednik Organizacijskog odbora i međimurski župan Matija Posavec.

Štampar je rekao kako Urbanovo za novu generaciju vinskih hedonista započinje Festivalom Pušipela od 18. do 20. svibnja, nastavlja se Danima otvorenih podruma 25.i 26. svibnja, Vinskim svečanostima u Svetom Urbanu 27. svibnjai završava Vinskim balom u Terbotzu 1. lipnja.

– Otvorenje Festivala pušipela je 18. svibnja u 13 sati u školsko sportskoj dvorani u Štrigovi, a slijedeća dva dana posjetitelji mogu doći u 12 sati i ostati do 19 sati, nakon čega započinju nova enogastronomska i zabavna događanja.

Prvog dana u Državnom arhivu u Štrigovi biti će izložba pod nazivom Čovjek i trs. Posebna novost, a po uzoru na zapadnu Europu, je procesija s kipom Svetog Urbana u nedjelju 27. svibnja od 17 sati. Naime, naše mjesto Sveti Urban najjužnije je europsko naselje koje nosi ime ovog dičnog sveca, kazao je Štampar, pozvavši sve ljude da dođu na Urbanovo 2018.

Grula je govorio o novostima glazbenih događanja, te o kuharskom showu, a sve navezano uz vino i hranu. Direktor Blajić, je naglasio kako su LifeClas Terme Sveti Martin, prepoznale značaj Urbanovog kao brenda te kako se javlja nova mlada publika, hedonisti, te se stoga kuća snažnije uključuje u ovaj projekt.

Načelnik Rebernik je govorio o Međunardnom ocjenjivanju vina za koje se prikupljaju uzorci, te kako je već sada jasno, kako ima mnogo novih imena i vina, te kako oni stariji prijavljuju manje uzoraka.

Očekuje se oko 150 uzoraka, a po prvi puta ocjenjivat će se i pjenušci. Kazao je i kako je Općina Štrigova ponosna na Urbanovo i 10. festival Pušipela. Župan Posavec, prvo je novinarima čestitao Svjetski dan slobode medija, a potom pobrojao vrsnosti priredbe Urbanovo 2018.

Rekao je kako će se na ovogodišnjem Urbanovom gostovati vinari iz Dubrovačko-neretvanske županije i Kujawsko-pomorskog vojvodstva iz Poljske. Sve koji mogu i žele župan poziva na sve priredbe ovogodišnjeg Urbanovog za novu generaciju vinskih hedonista.

Na kraju je nazdravljeno Pušipelom iz nove boce, u kakvoj će se nadalje prodavati ova međimurska marka vina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije