Vijesti / Gospodarstvo

IZASLANI RADNICI Zakazan sastanak INGRA-DET-a sa predstavnicima Vlade i Sabor

IZASLANI RADNICI Zakazan sastanak INGRA-DET-a sa predstavnicima Vlade i Sabor

U organizaciji Poslovne zajednica INGRA-DET u četvrtak 10. svibnja s početkom u 11 sati sastaju se u Zagrebu u zgradi Ministarstva rada i mirovinskog sustava hrvatski poduzetnici i izvoznici od kojih su brojni sa sjevera Hrvatske, na temu rada u EU i statusa njihovih radnika sa predstavnicima Vlade i Sabora.

Neke od teme sastanka su promjena Direktive o izaslanju i nova procedura A1, bit će govora o mirovinama i stimulacijama u raznim oblicima za hrvatske radnike te poreznim i organizacijskim novostima.

Na sastanku će osim predstavnika udruženja INGRA-DET prisustvovati i pozvani direktori i predsjednici Uprava trgovačkih društava koje izvode investicijske radove u EU, predstavnici Ministarstva rada i mirovinske sigurnosti, Ministarstva financija, HUP-a, HGK-a, predsjednici nadležnih odbora za Direktivu i problematiku oko nje u Hrvatskom saboru.

Naše firme imaju mnoge administrativne probleme s kojima se susreću u poslovanju, jedan od njih je i problem u Njemačkoj oko nepostojanja pravovremenih obrazaca za predaju poreznih izvještaja, te, naravno što plaćaju akontacije poreza na dobit (KöSt i GewSt koji su dvaput veći nego stopa poreza na dobit u RH). Na današnji dan još ne mogu elektronskim putem prijaviti poreze za 2017.

Iz INGRA-DET apeliraju na Poreznu upravu Ministarstva financija da s njemačkom poreznom upravom treba dogovoriti međusobne dvojezične obrasce za sve porezne postupke, s tim da u njemačkom upravnom pravu otiskivanje štambilja nije uobičajeno. Trebalo bi olakšti poslovanje, tako da se ne dostavljaju ovjereni prijevodi cijelih financijskih izvještaja i poreznih prijava, nego da samo u obrasce prijevoda upisuju svoje brojke.

- Ne čini se racionalno da svaka firma svake godine dostavlja vlastite “ovjerene prijevode” po istom kontnom planu i u istoj formi. Štovise, njemačka porezna uprava od ulaska u EU ne priznaje ovjerene prijevode iz RH, što je isto praktični problem, mišljenja je direktor INGRA-DET Zoran Andročec.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!