Vijesti / Gospodarstvo

USUSRET URBANOVOM Da nije vina pitanje je da li bi bilo Štrigove

USUSRET URBANOVOM Da nije vina pitanje je da li bi bilo Štrigove

Premda ovogodišnje Urbanovo-Dani vina na međimurskoj vinskoj cesti započinju tek za 8 dana, u štrigovskom kraju sve je već sada u znaku vina i što je najvažnije ozračje je optimističko i puno dobrih vibracija.

U takvom ozračju pitamo Stanislava Rebernika, načelnika Opčine štrigova što za njega znači Urbanovo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Samo Urbanovo je fantastična stvar i najveći je gospodasko-kulinarski-kuharski i enogastrnomski događaj u našoj općini. Međutim, vino je ono što sve to okuplja i čini, naravno uz vinare i brojne osobe uključene u vinogadarstvo i vinarstvo sada, ali i čitave godine.

U ovim danima slavlja, kada nam je uistinu svima lijepo, treba se zapitati, da nije vina bi li bilo Štrigove. Ovakve Štrigove koja je prepoznatljivost ne samo na turističkoj karti, nego općenito u društvu i javnosti.

U Međimurju se proizvede godišnje 8.000.000 litara vina, od toga u štrigovskom kraju 5.000.000 litara, što je sjajno. Ovdje se živi za vino i od vina i vino je ono što zadržava mlade i obitelji da nam ne odlaze u strani svijet, kamo ih tjera naša nerazumna i bezosjetljiva visoka politika. Od vina živi 50-tak obitelji, kao niti od jedne druge proizvodnje, naglašava Stanislav Rebernik, načelnik Općine štrigova.

Boca za Pušipel povijesni je događaj

Ako netko ovih dana radi 48 sati na dan, onda je to David Štampar, predsjednik Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae i osoba bez čijeg se znanja ništa ne događa.

- Program Urbanovo ide zacrtanim putem i smatram kako će sve biti na visini, najbolje do sada. Ocjenjivanje vina je završeno, odjeci su odlični, bit će šampiona i zlata, a kada su vina dobra, onda je i sve drugo dobro. No, najveći uspjeh ovogodišnjeg Urbanovog i nas vinara je što ćemo naš Pušipel predstaviti u novoj boci.

Prvi u Hrvatskoj, a to mnogo govori. Riječ je o skupom projektu od 100 000 kuna, što smo zajednički pokrili mi vinari i općina. Ovo je povijesni čin i veliki događaj, odnosno iskorak za međimurska vina koja potrošačima šalju novu poruku. Osim vrhunskog pušipela tu je i boca koja je nakon ispijanja vina lijep suvenir.

Isto tako, ponosan sam što smo mi vinari iskazali zajedništvo kada je riječ o novoj boci, te će meni, a vjerujem i svima drugima ovogodišnje Urbanovo biti jako, jako lijepo. Sve vas pozivam na Urbanovo 2018. kako bi smo zajedno dali počast vinu i zahvalu Bogu i Svetom Urbanu, što nas nadahnjuju da idemo naprijed, iz godine u godinu sve više i sve bolje, ponosno ističe David Štampar, ujedno i vrsni vinar.

Bili smo u Štrigovi, Svetom Urbanu i Železnoj Gori i potvrđujemo kako se već sada slavi i kako Urbanovo postaje prva ovakva priredba u Hrvatskoj. Prestiže nedodirljivu Vinistru. Sigurno, dođite i vidite, ali i probajte najbolja hrvatska vina, i družite se s najboljim ljudima malog Međimurje i drage i gizdave, ali ponosne Štrigove. Već danas, sutra....

Trenutna događanja su u i oko Restorana Terbotz u Železnoj Gori, a vlasnik Branimir Jakopić, kaže kako je za ovu prigodu u svaki dan hrana, posluga i ugođaj vrhunski.

- Naš doprinos priredbu Urbanovo 2018. je u tome što smo tako posloženi kako svatko može dobiti ono što želi, s naglaskom na domaću međimursku kuhinju i ova kraljevska vina, nagalašava Jakopić, koji ovih dana ima tisuću razloga za biti zadovoljan.

Gosti dolaze kao na pokretnoj traci i svi hvale hranu, piće i osoblje. Dobar uvod za ono što će se događati sve do 1. lipnja kada u Terbotzu na red dolazi Vinski bal.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci