Društvo / Koronavirus

Rezultati sutra

KORONAVIRUS SVE BLIŽE HRVATSKOJ Dvije osobe hospitalizirane u Grazu

KORONAVIRUS SVE BLIŽE HRVATSKOJ Dvije osobe hospitalizirane u Grazu
Luka Stanzl/Pixsell

Austrijski mediji sada pišu kako su se pojavili prvi sumnjivi slučajevi koronavirusa u Grazu.

Od koronavirusa koji se pojavio prije mjesec dana, a koji se iz grada Wuhana proširio po gotovo čitavoj Kini i svijetu, zasad su umrle 132 osobe. Broj zaraženih u Kini popeo se na 6061, dok je u svijetu zabilježen još 91 slučaj zaraze.

Austrijski mediji sada pišu kako su se pojavili prvi sumnjivi slučajevi koronavirusa u Grazu. Tamo su u bolnici trenutno na promatranju dvije pacijentice sa sumnjivim simptomima, piše Kleine Zeitung. 

Jedna pacijentica je iz Azije, no obje su izolirane te se nalaze u jednokrevetnim sobama i kontakti s drugim ljudima su im strogo ograničeni.

- Sada smo na vrhuncu vala gripe - objašnjava državni liječnik Ilse Gross, zašto se vjerovatno povećava broj slučajeva za koje se sumnja da se radi o koronavirusu. Gross očekuje jedan ili dva ovakva slučaja dnevno.

Pored tipičnih simptoma bolesti, osobe moraju imati vezu s putovanjem u Kinu kako bi se smatrali sumnjivim slučajem, a navodno je upravo to slučaj s ovim pacijenticama. Rezultat viroloških ispitivanja očekuju ​​najkasnije do sutra. Do tada, pojačane mjere sigurnosti ostat će na snazi.

Ukoliko se sumnjivi slučajevi potvrde, to bi bila prva pojava koronavirusa u Austriji, a Gross ističe kako su svi spremni za tu opciju.

Koronavirus se snažno proširio i u gradu Huanggangu, otkrio je u srijedu guverner provincije Hubei, upozorivši kako se ne smije dopustiti da taj grad postane novi Wuhan, središte te provincije i epicentar epidemije koja je odnijela 132 života.

Huanggang, grad s 7,5 milijuna ljudi, jedan je od desetak gradova koji su gotovo potpuno zatvoreni, u pokušaju kineskih vlasti da zaustavi širenje virusa.  Taj je grad do kraja utorka izvijestio o pet smrtnih slučajeva i 324 oboljelih, čime je postao najpogođeniji grad nakon Wuhana.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video