Vijesti / Društvo

Manifestacija

Učenici Gospodarske škole koji se školuju za kuhare spremali jela od varaždinskog zelja

Učenici Gospodarske škole koji se školuju za kuhare spremali jela od varaždinskog zelja
Varaždinska županija

Ravnateljica Gospodarske škole Katice Kalogjera Novak je naznačila kako sve kvalitetniji učenici, odnosno oni sa višim prosjekom ocjena upisuju smjer za kuhara.

Učenici Gospodarske škole koji se školuju za kuhare i ove su godine , treći puta zaredom spremali jela od varaždinskog zelja.

Podršku su im došli dati, ali i degustirati savjetnica župana, ujedno i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek, a prisutne su bile i ravnateljica Gospodarske škole Katice Kalogjera Novak i Marija Cafuk, čuvarica sjemena Varaždinskog zelja koje je zaštićeno na razini EU.

- Ovo je  još jedna manifestacija koju smo pokrenuli u ovome mandatu. Posebno me veseli da danas povezujemo s jedne strane naše vrhunsko i europskom  oznakom izvornosti zaštićeno varaždinsko zelje, a s druge strane vrijedne i marljive ruke kuhara iz naše Gospodarske škole. Zelje je inače važna i zdrava namirnica, a čak 40 posto ispitanika najvećeg hrvatskog tržišta, onog zagrebačkog  je proglasilo varaždinsko zelje najboljim zeljem, onda slijedi ogulinsko, pa ličko i ostala zelja. Ova današnja radionica je bitna jer se u školi  pokazuje koliko se zdravo hraniti, koliko je bitno koristiti zdrave namirnice i još k tome na jedan maštovit  način. Moram istaknuti kako su sva jela zaista ukusna – rekla je Martinčević.

- Jako su me razveselila su djeca koja s voljom i entuzijazmom pripremaju ove namirnice i danas svi zajedno uživamo u kiselom zelju - zaključila je Martinčević.

Ravnateljica Gospodarske škole Katice Kalogjera Novak je naznačila kako sve kvalitetniji učenici, odnosno oni sa višim prosjekom ocjena upisuju smjer za kuhara.

- Mi upisujemo samo jedan razred jer nam nedostaje kuharski praktikum, ali treba istaknuti kako su kuhari traženi na tržištu, naši učenici osvajaju medalje na državnim te svjetskim prvenstvima  i to je za svaku pohvalu – rekla je Kalogjera Novak dok je Marija Cafuk dodala kako je pripremljeno više od deset vrsta jela od zelja poput savijače od zelja, krpica sa zeljem, sekeli gulaša , štrukli od zelja itd.

- Ovo je dobra promocija i za nas uzgajivače zelja, a ovo povrće je zaista zdravo, moram reći kako ga nazivamo i prirodnim antibiotikom – poručila je Marija Cafuk.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6003

Reci što misliš!