Vijesti / Društvo

OB Varaždin

MARKO HLEBAR Šef varaždinske kirurgije: 'Vremena danas više ne dozvoljavaju 'one man show', suradnja odjela je izuzetno važna'

MARKO HLEBAR Šef varaždinske kirurgije: 'Vremena danas više ne dozvoljavaju 'one man show', suradnja odjela je izuzetno važna'
OB Varaždin

'Zbog svojih inovativnih i stručno praćenih novih trendova u svjetskoj kirurgiji Opća bolnica Varaždin je prepoznata i od drugih, a takav trend će pratiti i u budućnosti', ističe Marko Hlebar.

Pročelnik službe za kirurške bolesti u varaždinskoj Općoji bolnici Marko Hlebar osvrnuo se na niz aktualnih tema vezanih za varaždinsku Opću bolnicu, ali i na stanje na nacionaloj razini.

- Misija Opće bolnice Varaždin, kao bolnice druge kategorije od regionalnog značaja, je razvijati službe koje pružaju sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu stanovnicima Varaždinske, ali i susjednih županija. Između ostalog, OB Varaždin tradicionalno stoji uz bok najjačim kirurškim ustanovama u Republici Hrvatskoj, navode iz varaždinske bolnice. Zbog svojih inovativnih i stručno praćenih novih trendova u svjetskoj kirurgiji OB Varaždin je prepoznata i od drugih, a takav trend će pratiti i u budućnosti – ističe pročelnik Službe za kirurške bolesti Opće bolnice Varaždin Marko Hlebar, dr.med.spec. opće kirurgije, ortopedije i traumatologije, s užom specijalizacijom iz traumatologije.

Budućnost kirurgije je u subspecijalizacijama

Naglašava kako je unazad nekoliko godina opća kirurgija se sve više raščlanjiva u specijalističku kirurgiju.

- OB Varaždin pravovremeno je prepoznala taj trend te krenula s prihvaćanjem i omogućavanjem liječnicima specijalizaciju i/ili subspecijalizaciju određenih kirurških grana te tako omogućila svojim pacijentima takav vid kirurškog liječenja na subspecijalističkoj razini kojom osigurava vrhunsku kiruršku skrb. Također, ukoliko stručno i kvalitetno obavljate svoj posao to ne možete čini sami odvojeni od drugih jer je za to potrebno i od izuzetne je važnosti dobra sinergija, povezanost i suradnja kirurgije s ostalim službama i odjelima, a što je u varaždinskoj bolnici nit vodilja dugi niz godina. Vremena danas više ne dozvoljavaju 'one man show'. Svatko od nas sa svog područja vrijedan je član multidisciplinarnog tima koji vodi pacijenta. Tada se postižu odlični rezultati u podizanju kvalitete zdravstvene skrbi – objašnjava Hlebar.

Pet odjela 

Iz OB Varaždin objašnjavaju kako pod svojom kapom Služba za kirurške bolesti ima pet odjela koji je svaki zasebno na svom području djelovanja prepoznatljiv po kvalitetnom stručnom radu liječničkog i medicinskog osoblja, te po određenim dijagnostičko-terapijskih postupcima koji su imali veliki odjek među ostalim zdravstvenim ustanovama istog ili sličnog tipa diljem Hrvatske. 

Trenutačno Služba zapošljava 20 specijalista, 13 specijalizanata te je u tijeku prijem još jednog specijalizanata i jednog specijalista vaskularne kirurgije

- Među prvima u Hrvatskoj, 2004. godine, oformljen je multidisciplinarni tim za liječenje tumora probavnog trakta. Prvi pacijent kojem je dijagnosticiran uznapredovali tumor debelog crijeva, a koji je liječen na način da se prvo pristupilo zračenju, a onda operativnom zahvatu liječen je upravo u našoj ustanovi. Jedni smo od pionira TAMIS (Transanalna minimalno invazivna kirurgija) procedure koja se odnosi na oblik liječenja benignih i određenih malignih tumora rektuma odnosno završnog crijeva. Unazad godinu dana razvijamo barijatrijsku kirurgiju – kirurško liječenje pretilosti i to u suradnji s prof.dr.sc. Miroslavom Bekavcem Bešlinom, pionirom barijatrijske kirurgije u Hrvatskoj. Prošle godine kao prva takva operacija u varaždinskoj bolnici, a druga u Hrvatskoj napravljena je operacija stručnog naziva HeRO (Hemodialysis realiable Outflow) koja predstavlja veliki iskorak u liječenju pacijenata s bubrežnim zatajenjem, a kojima je potrebna hemodijaliza - kaže Hlebar te nastavlja: 

- To je još jedna potvrda da je naš Odjel za opću, vaskularnu, plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju od regionalnog značaja. Naš najmlađi odjel, Odjel za neurokirurgiju koji djeluje svega desetak te danas taj Odjel radi s opremom koju koriste klinički centri u Hrvatskoj poput neuronavigacijskog uređaja koji predstavlja standard u modernoj medicini u nekoliko struka, prvenstveno u neurokirurgiji i otorinolaringologiji, a koji omogućava precizno pozicioniranje i vođenje tijekom operacije te posljedično tome minimalnu invazivnost. Razvijamo i dječju kirurgiju koja je, uz Zagreb, jedina dječja kirurgija u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske – nabraja značajnija dostignuća pročelnik Službe za kirurško liječenje Marko Hlebar.

Osnaživanje liječničkih redova

Kirurški timovi, navode iz OB Varaždin, u kojima i od ranije rade kvalitetni i stručni kadrovi zainteresirani za napredak struke, a što je vidljivo iz svih dostignuća kirurške službe, u posljednje vrijeme osnažili smo s vrhunskim stručnjacima koji su u našu ustanovu došli iz drugih krajeva Hrvatske, a rezultati njihova kvalitetnog i stručnog rada nadograđenog na našu kvalitetnu i stručnu kadrovsku osnovu već su itekako vidljivi.

- Vaskularni tim tako je pojačan dolaskom Jasmine Mihaljević, spec.opće kirurgije subspec.vaskularne kirurgije koja je do dolaska u OB Varaždin kao kirurg radila u Koprivničko-križevačkoj županiji. Upravo ona bila je dio tima koji je napravio operaciju HeRO. Ugovor je sklopljen i s prof.dr.sc. Miroslavom Smerdeljem iz Klinike za ortopediju KBC-a na Šalati. On je, primjerice, sa svojim timom napravio prvu transplantaciju koštano-hrskavičnog presatka u Hrvatskoj. Na taj način saniralo se oštećenje u koljenu nakon operacije tumora. Njegovim dolaskom dobivamo neprocjenjivo znanje i iskustvo s područja ortopedije, te iznimnog mentora za kolege koji će uskoro postati dio našeg ortopedskog tima – ističe Hlebar.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6003

Reci što misliš!