Vijesti / Društvo

ima sličnosti

'KORUPCIJA POČINJE U ŠKOLI' Svi prenose izjavu hrvatske predsjednice koju je posudila od Varaždinke Kaje Pavlinić

'KORUPCIJA POČINJE U ŠKOLI' Svi prenose izjavu hrvatske predsjednice koju je posudila od Varaždinke Kaje Pavlinić
Varaždinski.hr, Privatna arhiva

Varaždinka Kaja Pavlinić jutros je uočila velike sličnosti između svoje i izjave Grabar Kitarović...

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na primanju međunarodnih dopisnika akreditiranih pri EU, u Predsjedničkim je dvorima između ostaloga izjavila da je korupcija u Hrvatskoj duboko ukorijenjena u društvo i da 'započinje varanjem u školama', piše Telegram.

Razgovor predsjednice s međunarodnim dopisnicima prenio je ugledni Guardian, s naslovom 'Korupcija u Hrvatskoj počinje varanjem u školi'.

Kazala je kako je korupcija u Hrvatskoj 'raširena u čitavom društvu', no kako ona počinje u učionici. Istaknula je i kako se one koji na ispitima postižu dobre rezultate 'naziva štreberima', a 'one koji su spremni prepisivati i varati - herojima'.

Kako se točno predsjednica na temu korupcije sjetila školstva, mladih i varanja na ispitima, nije posve jasno, no odgovor se potencijalno krije u izjavama studentice zagrebačkog FER-a Varaždinke Kaje Pavlinić iz 2016. Ona je tada za Novi list govorila upravo o tome kako - 'korupcija počinje već u školama'.

FER-ovka je sama uočila sličnosti predsjedničine izjave s njenom otprije tri godine pa se na Facebooku zapitala je li sada i službeno influencerica.

 

U kratkom razgovoru za Telegram, Pavlinić je poručila kako joj je drago da je Grabar-Kitarović prepoznala važnost suzbijanja korupcije u samom korijenu.

- I sama sam 2016. godine počela govoriti o tome i pokrenula projekt čiji je cilj bio dijalog sa studentima i učenicima o posljedicama akademskog nepoštenja - kaže Pavlinić i dodaje da joj je, doduše, žao što je ta tema došla u fokus javnosti tek sada kada je predsjednica prenijela izjavu vrlo sličnu njezinoj.

- To je još jedan znak da bi se mlade moglo više slušati i dati im više prostora u javnom diskursu - smatra Pavlinić koja i dalje, mladenačkim entuzijazmom, progovara o korupciji - sljedećeg mjeseca organizira konferenciju Youth Voice for Integrity, čiji su ciljevi naučiti mlade kako se boriti protiv korupcije i uključiti ih u suzbijanje korupcije u području medija, obrazovanja, zdravstva i politike, prenosi Telegram.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6003

Reci što misliš!