Vijesti / Društvo

SJEDNICA HND-A

PONIŽAVANJE I VRIJEĐANJE NOVINARA HND će uputiti dopis gradonačelniku Ivanu Čehoku i županu Radimiru Čačiću

PONIŽAVANJE I VRIJEĐANJE NOVINARA HND će uputiti dopis gradonačelniku Ivanu Čehoku i županu Radimiru Čačiću
Ogranak HND-a u Varaždinu

- Znamo da tekstovi često završavaju tužbama te da su veliki problemi s lokalni šerifima - rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko razgovarao je u četvrtak, 5. prosinca s članovima varaždinskog ogranka HND-a o predstojećoj Skupštini, obilježavanju 110. obljetnice Društva te izazovima s kojima se novinari susreću u svakodnevnom radu.

Tom je prilikom, uz ostalo, ukazano na sudske postupke protiv novinara te odnos pojedinih čelnika lokalnih vlasti prema novinarima, koji nije uvijek na zadovoljavajućoj razini, budući da ima primjera ponižavanja i vrijeđanja. Zbog toga će HND uputiti dopis gradonačelniku Varaždina Ivanu Čehoku i varaždinskom županu Radimiru Čačiću.  

Na sastanku je ukazano i na potrebu boljeg reguliranja radnog vremena, kao i na položaj novinara koji ne poštuju pravila struke, odnosno rade više marketinške nego novinarske poslove. O tome će se uskoro razgovarati i na tribini u organizaciji HND-a u Varaždinu. Također je najavljena i radionica na temu autorskih prava novinara i fotografa, članova HND-a.

Predsjednik varaždinskog ogranka Ivica Kruhoberec, kao i ostali nazočni, upoznali su Zovka s primjerima kada novinari ne dobivaju od tijela javnih vlasti tražene informacije, čak i kada se radi o (nepravomoćnim) presudama protiv dužnosnika. O tome će se raspravljati, kako je najavio Hrvoje Zovko - i u središnjici Društva. Dodao je da je svjestan problema s kojima se susreću novinari u lokalnim medijima, koji su, nažalost - često i veći nego u nacionalnim.

- Znamo da tekstovi često završavaju tužbama te da su veliki problemi s lokalni šerifima. Kolege trebaju znati da u takvim situacijama mogu računati na pravnu i drugu pomoć HND-a - rekao je Zovko koji je govorio i o vlastitim iskustvima na sudu.

Na sastanku se razgovaralo i o planiranim aktivnostima u 2020. godini a u kojoj Društvo obilježava 110. obljetnicu djelovanja. Dogovoreno je da će varaždinske kolege uskoro posjetiti članovi Izvršnog odbora Društva s ciljem jačanja zaštite profesionalnih prava.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video