Vijesti / Društvo

KORISTE GA KAO GNOJIVO

Mulj kao plodno tlo za muljaže! Razotkrivena nova milijunska prevara na poljima oko Varaždina

Mulj je odlagan na poljoprivrednim zemljištima u mjestu Novakovec (općina Jalžabet) i na području Općine Petrijanec...

RTL donosi priču o tome kako se mulja s muljem iz Karlovca i Duge Rese. Gradska tvrtka je preko javnog natječaja odabrala tvrtke koje će zbrinjavati mulj koji nastaje u pročistaču otpadnih voda grada Karlovca i Duge Rese. Postrojenjem upravlja gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija. Trebali su mulj voziti na preradu u Slavoniju. Ali to se nije dogodilo.

Reporter RTL-a Goran Latković u posjedu je detektivskog izvješća koje kaže da taj mulj završava kao gnojivo - na poljoprivrednim zemljištima kod Varaždina. Naravno to nije legalno, a cijelu tu priču građani Karlovca i Duge Rese plaćaju više od milijun kuna. 

Mulj završio na poljoprivrednom zemljištu

Otpadne vode dolaze u postrojenje na pročišćivanje. Nakon toga čista voda odlazi u Kupu, a talog odnosno mulj ostaje u postrojenju i njega treba adekvatno zbrinuti. Tako su na javnom natječaju taj posao dobile dvije autoprijevozničke tvrtke koje ga voze na oporabu u bioplinsko postrojenje u Slavoniju. Sve to košta više od 1,2 milijuna kuna godišnje.

- Vodopijak su tvrtke koje su u ugovoru one koje odvoze mulja s uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Karlovca i Duge Rese i tvrtka Landia je zadnja u lancu koja preuzima mulj od ove dvije tvrtke - kazao je za RTL Nikola Rogoz, direktor Vodovoda i kanalizacija Karlovac.

Suprotno od dogovorenog, mulj je odlagan na poljoprivrednim zemljištima u mjestu Novakovec (općina Jalžabet) i na području Općine Petrijanec. To dokazuju fotografije i detektivsko izvješće. Nazvali su i vlasnicu zemljišta u Novakovcu gdje je mulj istovaren.

- Mi smo to maknuli. Tako da više ničega nema. Sad je čisto - izjavila je Ružica Piljak i Novakovca Ludbreškog.

Nije znala reći odakle im mulj, kaže sve je išlo preko sina koji se nije javljao na telefon.

- Prema detektivskom izvješću koje posjedujem, poljoprivrednici iz Novakovca Ludbreškog detektivu su rekli kako zemlja, odnosno mulj koji je na njihovoj zemlji, jest zapravo gnoj s obližnje farme kokoši i s jedne svinjogojske farme - govori reporter RTL-a Goran Latković.

No to nije istina. Mulj koji je napustio pročistač ima i popratni list. Vidjeli su ga i usporedili registracije kamiona s onima u našem izvješću. U popratnom listu stoji kako je zaprimljen u tvrtki Landia na oporabu, ali taj isti kamion mulj je ostavio na polju u Novakovcu. Prema pravilniku Ministarstva zaštite okoliša tamo je smio završiti samo ako je stabiliziran i dorađen, a nije.

- Mulj iz pročistača otpadnih voda mora proći određenu tehniku stabiliziranja. Dakle, u pročistaču otpadnih voda grada Zagreba postoji tretman anaerobne fermentacije odnosno proizvodnje bioplina gdje mulj nakon što prođe određene tehnike prođe obradu u kojoj izlazi stabiliziran mulj i dodaje se vapno i njegova suha tvar je puno veća nego što je sirovi mulj - ističe Neven Voća, profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Ministarstvo poljoprivrede ove je godine pooštrilo pravila i u novom pravilniku odredilo...

- Da se ne može koristiti stabilizirani mulj u poljoprivrdene svrhe kod proizvodnje hrane. Što znači da je jedan od ciljeva kojega se želi postići plodnost tla, zaštita od degradacije, zaštita vode, zaštita ljudi i životinja - objašnjava Milan Poljak, profesor na Agronomskom fakultetu.

Jer mulj može sadržavati teške metale koji su opasni po zdravlje. Pokušali su dobiti tvrtke zadužene za prijevoz i oporabu, javili su se jedino u Eko Logicu.

- Pa ja to prvi put čujem, eto. A tako je to jer mi to vozimo na oporabu - dao je uvid u situaciju Goran Crnčec, vlasnik tvrtke Eko Logic.

A detektivsko izvješće kaže kako tvrtka Landia nikada nije ni zaprimila mulj iz Karlovca. U Vodovodu i kanalizaciji tvrde da za ovo nisu znali.

- Ove vaše navode koje ja ne mogu niti opovrgnuti niti potvrditi, ako javno pravna tijela RH dokažu i nas obavijeste o tome to je dovoljan razlog za raskid ugovora - jasan je Rogoz.

Ministarstva zaštite okoliša i poljoprivrede za početak bi se trebala uskladiti oko pravila za odlaganje mulja. Ali jasno je da se on neće moći zaoravati u poljima gdje se proizvodi hrana. Pogodan je jedino za energetske nasade od kojih se proizvode peleti za grijanje!

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video