Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1772. godine magistrat Varaždina odobrava otvaranje tiskare Ivana Trattnera

NA DANAŠNJI DAN 1772. godine magistrat Varaždina odobrava otvaranje tiskare Ivana Trattnera
Leksikografski zavod Miroslav Krleža/Varaždinski.hr

U Varaždinu su se tiskale brojne knjige, među kojima i prve medicinske knjige na hrvatskom jeziku čiji je autor bio liječnik Ivan Lalang.

3.12.1772. Magistrat Varaždina odobrava otvaranje tiskare Ivana Trattnera. Nakon sjednice gradskog poglavarstva Varaždina, razmotrena i prihvaćena je ponuda bečkog tiskara Ivana Tome Tratnera da utemelju svoju podružnicu u Varaždinu. Već u siječnju iduće godine Tratner dobiva privilegije otvaranja tiskare i pravo da prodaje školske knjige u Hrvatskoj. Tiskara je svoje prostore imala u gradskoj vijećnici do 1786.godine kada je preseljena u Zagreb. U Varaždinu su se tiskale brojne knjige, među kojima i prve medicinske knjige na hrvatskom jeziku čiji je autor bio liječnik Ivan Lalang.

3.12.1869. U Varaždinu rođen je Stjepan Srkulj, povjesničar i političar. Maturirao je u  Gimnaziji u Varaždinu te studirao povjesne znanosti. Radio je kao srednjoškolski profesor, autor je udžbenika iz povijesti i znanstvene studije 'Hrvatska povijest u devetnaest karata' i 'Izvori za hrvatsku povijest'. U dva navrata - 1917. te 1932. godine biran je za zagrebačkoga gradonačelnika. Umro je 1951. godine.

3.12.2008. U svojem varaždinskom slikarskom ateljeu umro je slikar Jurica Varga. Rođen je u Varaždinu 1950.godine, nakon školovanja radio je u Varaždinskoj industriji svile gdje je uredio svoj prvi atelje. Izlagao je na više od stotinu kolektivnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, organizirao je i sudjelovao na likovnim radionicama i kolonijama, bio je član Likovnog udruženja Varaždina, voditelj likovne grupe Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize te ostalih tjelesnih invalida, vodio je sekciju udruženih likovnih varaždinskih stvaralaca. U obimnom slikarskom opusu Jurice Varge dominirale su varaždinske teme - dravski pejzaži, zagorski krajolici, vedute, portreti.  Dobio je brojna priznanja, a Društvo prijatelja dvorca Maruševec proglasilo ga je svojim 'dvorskim slikarom'.

3.12.1996. U Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović predstavljena je zbirka pjesama 'Srušeni tornjevi' župnika, prognanika i pjesnika iz Slunja Mile Pecića. Predstavljena zbirka sadržavala je 60 pjesama koje su nastale u ratu i progonstvu. Pjesme svjedoče o svemu što je autor vidio i doživio sa Slunjanima tijekom pet ratnih i prognaničkih godina. Stoga su pjesme Mile Pecića imale i povijesnu vrijednost. 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6003

Reci što misliš!