Vijesti / Društvo

NAKON MARATONSKOG SASTANKA

ZAVRŠILI PREGOVORI Plenković: Plaće učiteljima rastu 10,4 posto; Mihalinec: Nije ono što smo očekivali

ZAVRŠILI PREGOVORI Plenković: Plaće učiteljima rastu 10,4 posto; Mihalinec: Nije ono što smo očekivali
PIXSELL

- Stavit ćemo prijedlog na referendum i ovaj put nećemo sugerirati članstvu što da odluče budući da se radi o njihovim plaćama - rekao je Branimir Mihalinec

Nakon osam sati pregovora, kasno sinoć završio je sastanak predstavnika sindikata i premijera Andreja Plenkovića.

- Želio bih zahvaliti predstavnicima sindikata na konstruktivnim razgovorima koje smo vodili proteklih dana. Danas smo ostvarili jedan kvalitetan kompromis koji će se odnositi na cjeloviti paket - rekao je Plenković. 

- Od 1.12. povećat će se plaća učiteljima i profesorima za 3%. To je kroz dodatak granskog kolektivnog ugovora. Od 1.1. bi se povećala plaća još 2%. Također, dogovorili smo da se od 1. lipnja akumulira 2% kroz temeljni kolektivni ugovor i 1% kroz granski kolektivni ugovor. 1. listopada plaća bi se povećala još 2% i ukupno bi plaće bile povećane za 10,40 posto - rekao je premijer.

- Želimo dostojanstvo naših profesora i učitelja, želimo kontinuirano povećavati plaće koje omogućuje prihodovna strana proračuna. Želimo da se stvore pretpostavke za okončanje štrajka i početak škole krajem ovoga tjedna, odnosno od petka. 

Dogovorili smo se o ovome paketu kojeg će predstavnici sindikata staviti na odlučivanje. Koeficijenti će se rješavati kroz zajednički rad na novoj uredbi. To je zajedničko postugnuće, tijekom iduće godine ukupno će povećanje plaće biti 10,4 posto. Ako se postigne dogovor, spremni smo na to da se dani u štrajku plate - izjavio je premijer. 

- S dogovorm koji je danas predstavljen, ostvarili smo cjelovito rješenje. Razumjeli smo poruku predstavnika sindikata u obrazovanju stoga smo odlučili zajednički raditi na tome kroz kompenzacijski dodatak. S koalicijskim partnerima razgovarat ćemo o cijeloj situaciji, sada nam je glavni interes završiti štrajk. Ponuda se odnosi na sve zaposlenike u školama - rekao je premijer.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izrazio je umjereno nezadovoljstvo ponuđenim prijedlogom.

"To nije ono što smo mi tražili. Stavit ćemo prijedlog na referendum i ovaj put nećemo sugerirati članstvu što da odluče budući da se radi o njihovim plaćama", rekao je Mihalinec. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video