Vijesti / Društvo

SMEĆE U POLJANI

VEĆ VIĐENO Čistoća nam je poslala plahtu teksta, ali na naša pitanja nije odgovorila

VEĆ VIĐENO Čistoća nam je poslala plahtu teksta, ali na naša pitanja nije odgovorila
Varaždinski.hr

Nakon uvodnog dociranja kako je novinar obvezan iznositi točnu, potpunu i provjerenu informaciju, u nastavku Čistoća ne daje odgovore, a iznosi i neistine.

Glomazni otpad iz pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj počeo se odvoziti 7. studenoga i odvozi se najmanje jednom tjednom u količini oko 50 do 80 prostornih metara otpada. Do kraja godine trebalo bi biti odvezeno sve.

Informacija je to koju smo dobili od varaždinske Čistoće u odgovoru na naš upit poslan nakon što smo u utorak 19. studenoga fotografijom dokumentirali stanje na terenu, pri čemu su djelatnici Čistoće pozvali policiju.

Vezana vijest:

Poljana Biškupečka, Čistoća, pretovarna stanica POLJANA BIŠKUPEČKA VŽ SMEĆE Došli smo fotografirati hrpe nagomilanog otpada, Čistoća je pozvala policiju

Na ostala pitanja u opširnom dopisu Čistoće nismo dobili odgovor.

Pitali smo tako koja je tvrtka putem javne nabave odabrana za odvoz i zbrinjavanje glomaznog otpada. Zanimali su nas i uvjeti ugovora, koja je cijena i za koje razdoblje je sklopljen ugovor odnosno je li to dugoročno rješenje.

Pitali smo i koliko je glomaznog otpada bilo uskladišteno na pretovarnoj stanici prije početka odvoza te koliko ga je još uvijek na tome mjestu.

Naposljetku, pitali smo i za razloge zašto je Čistoća pozvala policiju.

Uputili nas na servis koji se plaća

Vezano uz podatke o tome tko i pod kojim uvjetima odvozi otpad, Čistoća nas je, umjesto odgovora, uputila na Elektronički oglasnik javne nabave. Pritom je nužno znati da se uvid u te podatke - plaća, dakle oni su samo uvjetno javno dostupni.

Nismo pretplaćeni na tu uslugu, ali smo indirektnim putem ipak došli do informacija koje smo zatražili izravno od Čistoće.

Posao dobila tvrtka Babić

Dakle, putem javne nabave za odvoz glomaznog otpada 10. listopada odabrana je tvrtka Babić d.o.o. iz Cestice. Vrijednost nabave je 477.600 kuna (cijena bez PDV-a).

Za istu vrstu otpada javio se i Univerzal, ali ponuda te tvrtke je odbijena, iz razloga, kako piše, što iznos ponude prelazi osigurana sredstva za nabavu. Univerzal je, naime, za istu uslugu dao ponudu od 2,3 milijuna kuna. Procijenjena vrijednost nabave bila je 500.000 kuna.

Javni poziv objavljen je početkom srpnja ove godine, a rok u kojem su se tvrtke mogle javiti bio je 12. kolovoza.

S Motičnjaka više ne u Poljanu

Na ostala pitanja i dalje nema odgovora. Što se tiče količina i termina odvoza, ostaje da se Čistoći vjeruje na riječ, iako fotografije ne pokazuju da se hrpa otpada smanjila. Druga je mogućnost zatražiti uvid u popratnu dokumentaciju.

Čistoća je još navela da sav glomazni otpad koji se prikuplja u reciklažnom dvorištu na Motičnjaku s te lokacije odmah odvozi tvrtka koja je odabrana putem javne nabave. Dakle, više se ništa, kažu, ne skladišti u pretovarnoj stanici u Poljani Biškupečkoj.

Čistoća iznosi neistine

O pozivu policije u situaciji kada smo izašli na teren i izvan prostora pretovarne stanice fotografirali hrpe otpada, Čistoća piše ovako:

- Koristimo priliku da i ovim putem iskažemo pohvalu djelatnicima društva Čistoća d.o.o. iz Varaždina koji su dana 15. i 19. studenoga 2019. godine ispravno postupili kada su nepoznate osobe koje su imale namjeru ih fotografirati unutar radnog procesa na građevini za gospodarenje neopasnim komunalnim otpadom na lokaciji Poljana Biškupečka uputili da se za dopuštenje obrate Upravi društva pa kad ga dobiju mogu pristupiti u razgledavanje i fotografiranje.

Taj navod ne odgovara istini, jer se nama nijedan djelatnik tog 19. studenoga, kada smo izašli na teren, nije obratio. Samo nas je jedan od njih fotografirao mobitelom i kasnije obavijestio da ne napuštamo mjesto događaja jer je 'nalogodavac' pozvao policiju.

'Novinar treba štititi čovjekovu intimu'

U nastavku se Čistoća poziva na Kodeks časti hrvatskih novinara, koji, navode, propisuje da 'novinar treba štititi čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti te je obvezan poštovati svačije pravo na privatnost'.

Čistoća uvodno u odgovoru također docira kako je novinar obvezan iznositi točnu, potpunu i provjerenu informaciju. Zatim dodaju kako u nastavku slijedi njihovo očitovanje 'u cilju točne, potpune i provjerene informacije'.

Međutim, kao što je razvidno, unatoč izrazito opširnom odgovoru - na naša jednostavna pitanja nisu odgovorili.

U priloženom PDF-dokumentu možete pročitati cijeli odgovor pristigao iz Čistoće, zajedno s pitanjima koja smo uputili.

Čistoća: Odgovor na upit o stanju glomaznog otpada u Poljani Biškupečkoj(117.29 KB)

 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video