Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1925. godine rođen je Janko Peharda, jedan od najuglednijih varaždinskih gospodarstvenika

NA DANAŠNJI DAN 1925. godine rođen je Janko Peharda, jedan od najuglednijih varaždinskih gospodarstvenika
Varaždinski.hr/Marko Jurinec/PIXSELL

Bio je generalni direktor ivanečko ladanjskih ugljenokopa, Metalne industrije Varaždin, predsjednik općine Vinica i predsjednik kotara Ivanec. Od 1964. do umirovljenja 1990. bio je direktor varaždinske 'Koke' i pod njegovim vodstvom stvorena je moderna peradarska proizvodnja.

22.11.1833. U Varaždinu je umro Josip Paszthory, profesor i pisac. Rodio se u Varaždinu 1752. godine. U povijest gimnazije ušao je kao ravnatelj s najdužim stažom, vodio je gimnaziju 46 godina, od 1787. do 1833. godine. Paszthory je utemeljio gimnazijsku knjižnicu i numizmatičku zbirku darujući vlastite knjige i stari novac. Bio je dobrotvor koji je novčano pomagao učenike. Kao pisac ostavio je četiri rukopisa. 

22.11.1806. Na sjednici varaždinskog magistrata donijeta je odluka o zatrpavanju grabišta s vodom koja su u srednjem vijeku štitila grad. Ulaz u Varaždin bio je moguć jedino preko mostova kod južnih i sjevernih gradskih ulaznih kula. Zatrpavanje grabišta trajalo je dvadesetak godina i na tom prostoru nastale su nove ulice, trgovi i gradski park. 

22.11.1854. Umro je Dragutin Rakovac, književnik i publicista, Ilirac. Rodio se 1813. godine u Biškupcu kraj Varaždina, maturirao je u rodnom gradu, a pravo i filozofiju diplomirao u Zagrebu i Beču. Uređivao je časopise 'Danicu' i 'Ilirske novine', s Vukotinovićem i Vrazom pokrenuo je književni časopis 'Kolo'. Od 1841. godine radio je kao tajnik Gospodarskog društva Hrvatske. Pisao je pjesme i drame, autor je igrokaza o Veroniki Desinićkoj i alegorije 'Duh'.

22.11.1994. U 50. godini života u Varaždinu je umro Ivica Kliček, učitelj engleskog i hrvatskog jezika i književnosti, pjesnik. Bio je član Varaždinskog književnog društva, pisao je pjesme, novele, aforizme, eseje, znanstveno - fantastične pripovijetke. 

22.11.1925. Dvadeset i drugog studenoga 1925. godine u Donjem Ladanju rođen je Janko Peharda, jedan od najuglednijih varaždinskih gospodarstvenika, dugogodišnji direktor 'Koke'.  Diplomirao je na Ekonomskog fakultetu, godine 1975. postao je doktor znanosti s područja stočarstva. Obavljao je mnoge odgovorne društvene i gospodarske dužnosti:  bio je generalni direktor ivanečko ladanjskih ugljenokopa, Metalne industrije Varaždin, predsjednik općine Vinica i predsjednik kotara Ivanec. Od 1964. do umirovljenja 1990. doktor Janko Peharda bio je direktor varaždinske 'Koke' i pod njegovim vodstvom stvorena je moderna peradarska proizvodnja, sagrađene su farme, vlastiti djedovski reprocentar, trgovačka mreža. Od 100 radnika, koliko je bilo u firmi u vrijeme kada je Peharda došao u 'Koku', broj radnika je tijekom tridesetak godina narastao na više od 2000 uz veliki  broj kooperanata. Za svoj rad dobio je mnoga priznanja među njima i Nagradu grada Varaždina za iznimnu ulogu u stvaranju prehrambene industrije u Varaždinu. Janko Peharda umro je u 88. godini života, 22. siječnja 2013. godine i sahranjen na Varaždinskom groblju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video