Vijesti / Društvo

POLJANA BIŠKUPEČKA

VŽ SMEĆE Došli smo fotografirati hrpe nagomilanog otpada, Čistoća je pozvala policiju

VŽ SMEĆE Došli smo fotografirati hrpe nagomilanog otpada, Čistoća je pozvala policiju
Varaždinski.hr

Ogromne količine glomaznog otpada i nakon dva tjedna stoje na istom mjestu. Je li Čistoća lagala javnosti?

Prije 12 dana objavili smo vijest, temeljem službene informacije iz varaždinske Čistoće, da je krenuo odvoz nagomilanog glomaznog otpada privremeno uskladištenog u Poljani Biškupečkoj, na prostoru tamošnje pretovarne stanice.

Vezana vijest:

Čistoća - Poljana Biškupečka VARAŽDINSKO SMEĆE OTPAD U POLJANI UZNEMIRIO GRAĐANE Počeo odvoz, do kraja godine trebalo bi biti sve uklonjeno

Čistoća je, naime, tamo privremeno skladištila glomazni otpad. Trebalo je završiti postupak javne nabave za odabir tvrtke koja ima dozvolu za gospodarenje tom vrstom otpada, poručili su 7. studenoga.

- Davatelj javnih usluga okončao je u listopadu ove godine postupak javne nabave odabirom ekonomski najpovoljnijeg ponuditelja za uslugu recikliranja neopasnog krupnog (glomaznog) komunalnog otpada - stajalo je u priopćenju iz Čistoće, uz dodatak da je odvoz započeo i da bi trebao biti završen do kraja godine.

No, prema informacijama koje smo dobili od nekih građana, a objavljene su i na društvenim mrežama, iz Čistoćine pretovarne stanice tijekom proteklog vremena nije odvezen nijedan komad glomaznog otpada.

Odlučili smo provjeriti na licu mjesta kakvo je stanje.

Tamo smo zatekli dvije ogromne hrpe glomaznog otpada iz kojih se ne da naslutiti da bi išta bilo odvoženo tijekom proteklih dana, a i fotografije građana od ranije prikazuju slične prizore.

Također, u natkrivenom dijelu skladišta nalazi se poveća količina miješanog komunalnog otpada.

Sve to u suprotnosti je s onim porukama koje su putem medija javnosti odaslali Ivan Čehok ispred Grada i Robert Briški ispred Čistoće u vrijeme kada je pretovarna stanica počela s radom. Bilo je to u kolovozu 2018. godine.

Vezana vijest:

Poljana Biškupečka - pretovarna stanica OTPAD (4) Pretovarna stanica u Poljani počela s radom: 'Ovo nije odlagalište i nema nikakav utjecaj na okoliš!'

- Tu dnevno dolazi oko 40 tona miješanog komunalnog otpada, oko 20-30 tona s područja Grada Varaždina, ostatak iz 14 općina. To se odmah utovaruje u posebne kamione i oni odmah napuštaju lokaciju. Kao što vidite i sami, tu otpada nema, niti bi ga smjelo biti - objašnjavao je tada Briški.

Očigledno se, prema viđenom, ne utovaruje odmah odnosno otpada itekako ima.

- Pretovarna stanica je potpuno neškodljiva za okoliš, nema apsolutno nikakvog utjecaja, čak ni mirisom, na okolni prostor - govorio je tada Čehok.

Da to nije tako, može se vlastitim osjetilom njuha uvjeriti svaki građanin koji prošeće poljskim putevima oko pretovarne stanice. 

Dok smo mi iz daljine fotografirali otpad nagomilan u pretovarnoj stanici, nas je fotografirao djelatnik Čistoće. 

Nakon nekog vremena prišao nam je te nas obavijestio da je pozvana policija te nam je poručio da se ne udaljavamo. 

Upitali smo radnika tko je pozvao policiju. Odgovorio nam je - 'nalogodavac'. 

Djelatnici Čistoće čak su kamionom zatvorili prolaz poljskim putem.

No i ovako smo bili spremni pričekati policiju, jer nikakav prekršaj nismo napravili. Upravo to ustanovili su i, iznimno korektni, policijski djelatnici po svojem dolasku.

Poslali smo upit u Čistoću s pitanjima o točnim količinama glomaznog otpada koje su odvezene tijekom proteklih dana. Također smo se interesirali i za razloge zbog kojih su odlučili pozvati policiju. Odgovor ćemo objaviti po primitku. To bi moglo biti tek za 15 dana, budući da Čistoća redovito koristi maksimalni zakonski rok za odgovaranje na upite medija i javnosti.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video