Vijesti / Društvo

PREGLED GODINE

FOTO Svečanom sjednicom završilo obilježavanje Dana Općine Martijanec

FOTO Svečanom sjednicom završilo obilježavanje Dana Općine Martijanec
Općina Martijanec

Načelnik Dražen Levak naglasio je da mala općina sa siromašnim izvornim proračunom od četiri milijuna kuna, zahvaljujući novcu iz fondova ipak napreduje.


Nakon svete mise u župnoj crkvi svetog Martina, svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Martijancu je završilo obilježavanje Dana Općine i blagdana svetog Martina.

U nazočnosti saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, županijskog pročelnika Miroslava Huđeka, načelnika susjednih općina te predstavnika javnog i društvenog života, predsjednik Općinskog vijeća Dubravko Besek uvodno je rekao da je od Martinja do Martinja održano osam redovnih i jedna izvanredna sjednica Vijeća koje broji 13 članova.

- Marljiv rad vijećnika, povjerenstava koja daju pozitivna mišljenja za donošenje odluka rezultirao je s 28 odluka, razmatranjem i donošenjem 14 zaključaka o prihvaćanju izvješća, 7 zaključaka za davanje suglasnosti načelniku za potpisivanju ili raskid ugovora, jednim rebalansom proračuna, nizom akata i 8 informacija načelnika o realizaciji zaključaka - kazao je Besek te dodao da su rasprave konstruktivne, odluke se donose za dobrobit mještana općine Martijanec, a vijećnici podržavaju načelnika i zalaganje za rješavanje gorućih problema, što su vrtić, koji se gradi, i škola.

Načelnik Dražen Levak naglasio je da mala općina sa siromašnim izvornim proračunom od četiri milijuna kuna, zahvaljujući novcu iz fondova ipak napreduje.

- Ciljevi su realni, a to je prepoznala i Vlada Republike Hrvatske s kojom općinska vlast dobro surađuje. U protekloj godini napokon je započela i izgradnja Dječjeg vrtića. Gradilište je obišao i hrvatski premijer Andrej Plenković, što je bio prvi put da je neki premijer posjetio Općinu Martijanec. Škola je energetski obnovljena, legalizirali smo objekte koje nismo ranije, nastavili s rekonstrukcijom javne rasvjete, priveli kraju asfaltiranje ceste Slanje-Stari Vrh, započela je regulacija kanala Maderaševac-Hrastovljan, koji je okosnica obrane od poplava naselja Madareševac, Hrastovljan i Čičkovina.

Upravo je u tijeku javna nabava za izgradnju druge faze biciklističke staze Martijanec-Hrastovljan, a radovi u toj fazi trebali bi završiti do kraja ove godine, ovisno o vremenskim prilikama. Odrađen je i cijeli niz drugih projekata, a osobito smo ponosni na činjenicu da je naša mala općina druga po odvajanju otpada u Varaždinskoj županiji. Također, odnedavno su u svih devet naselja postavljene table s imenima ulica - rekao je načelnik spomenuvši i aktivnosti usmjerene na društveni razvoj, prema najmlađima, učenicima, studentima, mještanima treće dobi, udrugama.

Načelnik je najavio da će se nakon završetka vrtića prioritet dati osiguranju skrbi za starije te se iduće godine planira projektiranje Objekta za dnevni boravak starijih i nemoćnih osoba koji bi trebao biti okosnica budućeg doma umirovljenika.

Dan Općine Martijanec čestitao je saborski zastupnik Anđelko Stričak, posebno zahvalivši braniteljima koji su hrabro stali u obranu domovine.

- Danas, 28 godina poslije, Hrvatska je samostalna, međunarodno priznata, članica najprestižnijih asocijacija na svijetu - NATO-a i Europske unije. Četiri su sile – SAD, Rusija, Kina i EU. Mi u Europskoj uniji sudjelujemo s 0,8 posto stanovništva i 0,3 posto BDP-a, a iduće godine predsjedavamo jednom od tih sila. Neki ne vide značaj i postignuća nego samo šire crnilo. Ne bi se danas gradio vrtić, iduće godine škola za jednosmjensku nastavu, da nemamo svoju samostalnu Hrvatsku, a vi svoju općinu. Smatram da zaista imamo razloga za optimizam, ali treba zasukati rukave. Sve je mjerljivo pa i u politici. Do ovog mandata rezultati državne, županijske i općinske vlasti bili su mikroskopsko niski. Danas imamo skoro 2 milijarde ulaganja - rekao je Stričak.

Čestitao je i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek, koji je istaknuo da se gotovo 17 milijuna kuna ulaže u energetsku obnovu i dogradnju OŠ Martijanec kako bi se organizirala jednosmjenska nastava. Čestitku je uputio i Mladen Greguraš, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg, koje Općina Martijanec podupire u radu.

Na svečanoj sjednici povodom Dana Općine Martijanec Nagradu Općine primio je Mladen Namjesnik iz Križovljana za ostvarene rezultate u području gospodarstva, a Plaketu s brončanim znakom Branko Huzjak iz Martijanca za doprinos u području sporta.

OPG Namjesnik Mladen jedan je od najvećih proizvođača meda u Hrvatskoj, s više od 50 nagrada na natjecanjima i ocjenjivanjima meda. Najveće priznanje za med dobili su u svibnju ove godine na najvećem svjetskom ocjenjivanju meda LIHA u Londonu, gdje su jedini iz Hrvatske u konkurenciji 142 uzorka iz 30 država osvojili 3 zlatne medalje za kvalitetu meda. Branko Huzjak je bivši igrač i predsjednik Nogometnog kluba Dinamo 01 Vrbanovec te i dalje aktivan član kluba.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video