Vijesti / Društvo

Podravski Sigetec

VIDEO Povratak u 'Gruntovec': Glumci amateri drže uspomenu na kultnu seriju

Prije 44 godine u podravskom selu snimali su se Gruntovčani, danas uspomenu na legendarnu seriju živom drže glumci amateri.

- Isusek, Isusek, kaj mi bu ve Regica rekla - jedna je od možda najpoznatijih rečenica iz legendarnih 'Gruntovčana' - serije koja se snimala prije čak 44 godine, a koja i dalje živi u kolektivnom pamćenju cijele Hrvatske.

Nekad su bili djeca statisti, danas glume

Dudek, Regica, Presvetli, Cinober i ostali likovi redatelja Kreše Golika - posebno su živi u sjećanjima stanovnika Podravine. Jer izmišljeno selo Gruntovec u seriji je glumio podravski Sigetec, pa su mještani dobro poznavali cijelu ekipu serije.

Iako je ovdje bila pozornica kultne serije u selu nema ni jednog obilježja. Da Gruntovčani žive i dalje, brinu se ovi ljudi. Dudeka, Regicu, Presvetlog, Cinobera, Fiku i Matula glume mještani Sigetca. Danas glumci amateri, a prije 44 godine djeca statisti.

- U ovom dvoru su bile letvice na ogradi, bilo je kao na kolodvoru. Bile su tu velike kamere i rasvjeta. Toga se dobro sjećam, išao sam u četvrti razred osnovne škole - rekao je glumac amater Josip Dombaj.

Gruntočani su bili prepuni scena koji se smještano Sigetca sjećaju i danas, a ne samo to, već i znaju točno na kojem mjestu u selu se što odigralo.

- Bez uvrede itkome, ja mislim da su Gruntovčani serija broj jedan - izjavio je Branko Korošec koji glumi Dudeka.

- Slažem se, da bar i općina ima malo više sluha. Mi se sami snalazimo i promoviramo - dodala je Lidija Dombaj koja glumi Regicu.

Nastupaju po cijeloj Hrvatskoj

Đuro Zvonar u vrijeme snimanja serije bio je petogodišnji dječak koji je morao iseliti iz svog doma da bi u njega uselio Dudek. Snimanje je u njegovoj kući i štali trajalo od proljeća do jeseni.

- U toj štali su se nalazili dvije krave koje je koristila Rega. Pročelje i krov su ostali netaknuti - opisao je Đuro Zvonar.

U malo podravsko koje je 70-godina glumilo zapravo nepostojeći Gruntovec svrate brojni turisti, a kroz selo ih vode sami mještani koji su okupljeni u KUD i udrugu.

- I sami smo sudjelovali u scenama. Trčali smo nakon škole, uzeli smo na Dravi kamenje namjenjeno za tučnjavu - objasnila je Milica Lukačinec, predsjednika KUD-a Gruntovec.

Ova vesela družina nastupa po cijeloj Hrvatskoj, ali i Sloveniji i predstavljaju svoj podravski kraj.  Pravi glavni glumci serije Martin Sagner i Smiljka Bancet česti su gosti na njihovim predstavama i druženjima.

- Ja uvijek pitam Martina za savjete, pa ga poslušam - rekao je Korošec.

U selu koje sada ima 1200 stanovnika, 1975. godine kao da je bio centar svijeta. Selo je sada zaboravljeno.

- Trebalo bi prepoznati i zaštiti ove objekte da se ne sruše. Oni su naše bogatstvo - izjavio je Zvonar.

Bogatstvo koje još uporno čuvaju predani članovi KUD-a Gruntovec.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video