Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

VŽ KALENDAR 'Društvo pintaša' iz Krkanca imalo je 175 članova, ali i jednu članicu. Znate li tko je ona?

VŽ KALENDAR 'Društvo pintaša' iz Krkanca imalo je 175 članova, ali i jednu članicu. Znate li tko je ona?
Varaždinski.hr; ilustracija

U 'Pintu' su ušle poznate osobe onoga doba – grofovi, baruni, biskupi, kanonici, medikusi, notari, znanstvenici, državni činovnici...

19.10.1696. Najpoznatije društvo u prošlosti varaždinskog kraja je društvo pintaša – doktora vina, koje je u svom dvorcu Krkancu kraj Varaždina utemeljio grof Baltazar Patačić od Zajezde. U vinske doktore promovirani su uglednici koji su naiskap ispili pintu vina, količinu od dvije litre i osam decilitira. U 'Pintu' su ušle poznate osobe onoga doba – grofovi, baruni, biskupi, kanonici, medikusi, notari, znanstvenici, državni činovnici, među njima i književnik Pavao Riter Vitezović i podban Ivan Rauh. Društvo je djelovalo 24 godine kroz koje razdoblje u 'doktore vina' promaknuto je 175 pintaša i jedna pintašica. Žena koja je uspjela ući u ovo vinsko društvo, popiti odjednom skoro tri litre vina, bila je grofica Barbara Falusi Peteni. U Patačićevu doktorsku knjigu Barbara je upisana 1719. godine nakon opijanja u mađarskom gradu Segedinu.

19.10.1914. U Beču je u 67.godini života umro varaždinski veleposjednik Antun Kusi. Imao je vinograde na Varaždinbregu, u Jakopovcu i Svetom Iliji. Bavio se stočarstvom. Na velikoj izložbi stoke u Varaždinu 1905.godine za uzgoj rasnih bikova dobio je prvu nagradu, 'kolajnu' i 'priznanicu', a Zemaljska vlada otkupila mu je izložena goveda.  Antun Kusi zadnje godine života proveo je u Beču gdje mu je sin, doktor Aleksandar Kusi, bio podtajnik u Ministarstvu za bogoštovlje i nastavu.

19.10.1964. U ponedjeljak, 19. listopada 1964. godine oko dvije tisuće mladih ljudi iz Varaždina i Čakovca je posjetilo dvije priredbe u Zagrebu u organizaciji 'Muzičke omladine'. U tijeku prijepodneva omladina je nazočila priredbi beogradskog ansambla narodnih plesova Kolo, a poslijepodne učenici su nazočili izvođenju Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinski u Hrvatskom narodnom kazalištu. Izvedbe su oduševile učenike koji su izrazili želju da što češće nazoče sličnim kulturnim izvedbama. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video