Vijesti / Društvo

nakon dvije godine

Završeni konzervatorsko-restauratorskih radovi na štukaturi kapele svetog Trojstva u lepoglavskoj župnoj crkvi

Završeni konzervatorsko-restauratorskih radovi na štukaturi kapele svetog Trojstva u lepoglavskoj župnoj crkvi
Grad Lepoglava

- Štukatura je imala karakteristična oštećenja, pukotine, nedostajali su pojedini dijelovi i segmenti, a bila je i višekratno preličena slojevima naknadne boje.

Nakon dvije godine opsežnih konzervatorsko-restauratorskih radova završena je restauracija štukatura kapele svetog Trojstva odnosno kapele Patačić u crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi.

Tim je povodom, te obilježavajući Dane europske baštine, u lepoglavskoj crkvi održana
prezentacija završenih konzervatorsko-restauratorskih radova.

- Od 1995. godine kada se Hrvatska uključila u obilježavanje Dana europske baštine svake se godine u Hrvatskoj održava niz manifestacija i aktivnosti kao što je i ova u okviru koje danas u Lepoglavi prezentiramo dio naše kulturne baštine - istaknula je dr.sc. Vesna Pascuttini-Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Svi zidovi kapele ukrašeni su bogatom štuko dekoracijom koju je 1718. godine izradio Anton Joseph Quadrio, najpoznatiji štukater kontinentalne Hrvatske 18. stoljeća. Tri stoljeća kasnije štukatura je restaurirana. Konzervatorsko-restauratorske radove, koje je sa 180.000 kuna financiralo Ministarstvo kulture, izveli su stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda uz nadzor Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

O završenim radovima na štukaturi kapele svetog Trojstva prigrađene uz južni zid lađe lepoglavske crkve 1705. godine okupljenima je govorila voditeljica Odjela za štuko Hrvatskog restauratorskog zavoda, mr.sc. Dijana Požar.

- Štukatura je imala karakteristična oštećenja, pukotine, nedostajali su pojedini dijelovi i segmenti, a bila je i višekratno preličena slojevima naknadne boje. Radovi koje danas sa zadovoljstvom prezentiramo izvedeni su na temelju istraživanja koja smo prethodno proveli - istaknula je Požar dodajući da je ovime završena cjelovita obnova crkvenog interijera.

- Zadovoljstvo mi je da Grad Lepoglavu promoviramo kao grad kulture, grad bogate tradicije i baštine te kao grad koji je zahvaljujući lepoglavskoj čipki na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Kad govorimo o lepoglavskoj kulturi i baštini govorimo o pavlinima na čiju smo ostavštinu, a trebala bi to biti i cijela Hrvatska, ponosni. Drago mi je da se i dalje provode aktivnosti obnove i uređenja ovog zdanja - rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši Varaždinskoj biskupiji, Ministarstvu kulture i Konzervatorskom zavodu što brinu o ovom kulturnom dobru od nacionalnog značenja te pozvavši sve nadležne da nastave s radovima na
njegovom očuvanju i uređenju.

U okviru prezentacije završenih konzervatorsko-restauratorskih radova na štukaturi kapele svetog Trojstva održana je i zanimljiva radionica na kojoj su okupljeni imali prigode upoznati se s tehnikama i načinima restauracije štukatura.

Radionicu su vodili konzervatori koji svakodnevno u lepoglavskoj crkvi rade na očuvanju iznimnog kulturnog blaga. S posebnim zanimanjem u radionicu su se uključili nazočni učenici osnovnih škola s područja Grada Lepoglave.

Radionica je održana u prostoru nekadašnje pavlinske knjižnice u kojoj konzervatore očekuje novi izazov - obnova tamošnje znatno oštećene svodne štukature.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video