Vijesti / Društvo

POVIJESNI KALENDAR

VŽ KALENDAR U varaždinskom kazalištu izvedena Molierova predstava 'Škole za žene'. Scenografija se sastojala od lutke visoke 4 metra

VŽ KALENDAR U varaždinskom kazalištu izvedena Molierova predstava 'Škole za žene'. Scenografija se sastojala od lutke visoke 4 metra
Varaždinski.hr, Ivana Huhoja

Scenografija se sastojala od lutke visoke 4 metra koja je predstavljala jednu krasnu, otmjenu žensku figuru.

16.10.1904. U varaždinskom kazalištu počelo je četveromjesečno gostovanje kazališne družine Petra Ćirića. Tijekom boravka u Varaždinu družina je izvela četrdesetak predstava na hrvatskom jeziku.

16.10.1904. U Novom Marofu rodio se Ivo Tomašec, znanstvenik. Diplomirao je na veterinarskom fakultetu u Zagrebu, specijalizirao u Njemačkoj, Francuskoj i Švicarskoj. Radio je kao sveučilišni profesor, bio predstojnik zagrebačkog zavoda za biologiju i patologiju pčela i riba. Uređivao je časopis „Veterinarski arhiv“, biran je za redovnog člana akademije JAZU. Ivo Tomašec umro je u Zagrebu 1982.godine.

16.10.1971. Na igralištu 'Slobode' odigran je prijateljski nogometni susret između kombiniranog tima Slobode i tima Napoleone iz Verone. Utakmicu je sudio istaknuti međunarodni nogometni sudac Marijan Rauš.

LISTOPAD 1981. 

U Narodnom kazalištu 'August Cesarec' izvedena je sredinom listopada 1981. godine premijerna predstava Molierove 'Škole za žene' u režiji zagrebačkog redatelja Dejana Šoraka. Scenografija se sastojala od lutke visoke 4 metra koja je predstavljala jednu krasnu, otmjenu žensku figuru. Kostime je bila odabrala kostimografkinja iz Zagreba Danica Dedijer. U predstavi su glumili: Zvonimir Jelačić, Jagoda Kralj-Novak, Čedomir Vujić, Tomislav Lipljin, Mirjana Sinožić-Bolković, Ranko Stojić, Nikolaj Popović te Ljudevit Gerovac. Duhovite stihove uglazbio je bio Dragutin Novaković-Šarli koji ih je i pjevao tijekom predstave.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video