Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

POVIJESNI KALENDAR 1969. godine radnici Petar Županić i Josip Godinić popravili su stroj i primili javno priznanje i 1000 dinara za uloženi trud

POVIJESNI KALENDAR 1969. godine radnici Petar Županić i Josip Godinić popravili su stroj i primili javno priznanje i 1000 dinara za uloženi trud
Grad Lepoglava

Radna jedinica je tako mogla izvršiti svoj dnevni plan.

11.10.1768. Kraljica i carica Marija Terezija naredila je varaždinskom gradskom magistratu poduzimanje mjera za sprečavanje požara koji su se često događali u gradu. Magistrat je ispunjavajući vladaričinu naredbu donio odredbe prema kojima su svi Varaždinci imali obavezu doći na mjesto požara i sudjelovati u gašenju. Posebna zaduženja dobili su cehovi: trgovci i bravari imali su zadaću dovesti na garište bačve napunjene vodom i štrcaljke, krznar, sedlari i remenari donosili su kožnata vedra s vodom, stolari ljestve, kovači svinute krampove za rušenje zapaljenog objekta, ostali su morali vaditi vodu iz bunara i puniti vedra i bačve. Grad je nabavio 4 nove velike bačve koje su pune vodom bile smještene na kola, kupljena je štrcaljka, 8 dugih ljestava, krampovi, 20 kožnatih vedrica.

11.10.1565. Kralj Maksimilijan dodijelio je grofovsku titulu banu Petru Drugom Erdödyju kao nagradu za uspješno ratovanje protiv Turaka. Članovi grofovske obitelji Erdödy od 1607.godine bili su nasljedni veliki župani Varaždinske županije i vlasnici starogradske tvrđe.

Listopad 1969. 

Radnički savjet Idustrije građevnog materijala iz Lepoglave odao je javno priznanje radnicima Petru Županiću i Josipu Godiniću, koji su, iako nemaju automehaničarskog zanata, u potpunosti izvršili zadatak da poprave stroj 'UL90' u kamenolomu Očura kako bi ta radna jedinica mogla izvršiti svoj dnevni plan. Zasluga imenovanih radnika je tim veća što su stručni automehaničari odbili prihvatiti se tog posla i predlagali da popravak izvrši stručni servis. Županić i Godinić su primili javno priznanje, a Centralna mehanička radiona ih je nagradila sa po 1000 dinara za uloženi trud i odlično obavljen posao. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video