Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

KROZ POVIJEST 1968. godine varaždinski biciklisti postigli zapaženi uspjeh na utrci povodom 25. godišnjice priključenja Istre Hrvatskoj

KROZ POVIJEST 1968. godine varaždinski biciklisti postigli zapaženi uspjeh na utrci povodom 25. godišnjice priključenja Istre Hrvatskoj
Varaždinski.hr

Osvojili su u ekipnom plasmanu vrlo vrijedno prvo mjesto u jakoj konkurenciji 13 ekipa iz nekadašnje Jugoslavije te ekipe iz Austrije.

9.10.1888. U Varaždinu je umro Ljudevit Hunka, gimnazijski profesor. Rođen je 1828. godine u Svati u Češkoj, prirodoslovne znanosti studirao je i diplomirao u Beču. Od 1853. godine profesor je varaždinske gimnazije gdje je predavao  kemiju i prirodopis. Ljudevit Hunka bio je prvi profesor kemije u hrvatskim školama.

9.10.1905. Rođena je Josipa draga Šulek, profesorica glazbe i direktorica varaždinske Muzičke škole od 1952. do 1956. godine. Diplomirala je na zagrebačkom pravnom fakultetu, a zatim u klasi profesora Vaclava Humla završila studij na Muzičkoj akademiji. Kao solistica na violini nastupala je s ansamblom 'Zagrebačkih madrigalista' i 'Zagrebačke polifonije'. Kao dirigentica vodila je gimnazijske pjevačke zborove. Pored rada u Glazbenoj školi, bila je i profesor glazbe u varaždinskoj gimnaziji. Nakon Varaždina, ravnateljica je i Glazbene škole u Bjelovaru. 

9.10.1918. U Beču je umro Rudolf Mozinger, fotograf. Rodio se u Varaždinu 1865. godine. Fotografski zanat izučio je u Beču. Od 1889. godine posjeduje fotografski atelje u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu, a od 1894. godine i u Zagrebu. Na Milenijskoj izložbi 1896. godine u Budimpešti, Mozinger je u hrvatskom paviljonu izložio seriju fotografija starih hrvatskih gradina. U Zagrebu je, u dvorani 'Kola' zajedno s Brejerom organizirao prve filmske projekcije 1896. godine i utemeljio tvrtku 'Monopol Mozinger film'.

Listopad 1968.

Početkom listopada 1968. godine varaždinski biciklisti zabilježili su zapaženi uspjeh. Članovi BK Sloga na VIII međunarodnoj omladinskoj biciklističkoj utrci 'Kroz Istru' osvojili su u ekipnom plasmanu vrlo vrijedno prvo mjesto u jakoj konkurenciji 13 ekipa iz nekadašnje Jugoslavije te ekipe iz Austrije. Biciklističko natjecanje u čast 25. godišnjice priključenja Istre Hrvatskoj održano je u četiri etape asfaltiranim cestama Istre od Pule do Umaga. U pojedinačnom ukupnom plasmanu varaždinski predstavnik Antun Remar plasirao se na drugo mjesto, dok je Pero Tomašić bio treći. 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video