Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

POVIJESNI DNEVNIK Znate li koja je plemkinja 1758. godine utemeljila zakladu za pomoć jalžabetskim, gotelovečkim i granskim podanicima?

POVIJESNI DNEVNIK Znate li koja je plemkinja 1758. godine utemeljila zakladu za pomoć jalžabetskim, gotelovečkim i granskim podanicima?
Varaždinski.hr/Portal za kulturni turizam

Ujedno je dala sagraditi crkvu i kaštel u Jalžabetu.

8.10.1772. Odlukom kraljice i carice Marije Terezije Političko - kameralni studij preseljen je iz Varaždina u Zagreb. Studij je utemeljen u Varaždinu 1769. godine. Studenti su slušali predavanja o financijama, gospodarstvu, upravnoj politici i druge predmete nužne za rad u državnoj upravi. Političko - kameralni studij bio je prva visokoškolska ustanova u Varaždinu.

8.10.1800. U Varaždinu je rođen Herman Bužan, političar. Potječe iz plemićke obitelji Bužan koja je plemstvo dobila 1621. godine i imala posjede u varaždinskoj i zagrebačkoj županiji. Herman Bužan je bio zastupnik u Hrvatskom saboru i zajedničkom Ugarsko - hrvatskom saboru. Radio je kao savjetnik u Vrhovnom kasacijakom sudu u Beču. Umro je 1862. godine kao posljednji iz plemićke obitelji Bužan.

8.10.1758. Plemkinja Rozalija Helena Somođi utemeljila je zakladu vrijednu 3000 forinti svojom oporukom. Zakladu je namijenila za pomoć siromašnim '… podanicima jalžabetskim, gotelovečkim i granskim…' Ujedno je dala sagraditi crkvu i kaštel u Jalžabetu. 

Listopad 1966.

Početkom listopada 1966. godine 'Univerzal' - pogon Varaždin promijenio je ime u 'Automehaniku' - Trgovinsko i remontno poduzeće Varaždin. Ranija remontna djelatnost time je proširena trgovinskom djelatnošću. U okviru servisa, remontne djelatnosti, u radionici su se obavljali svi auto - mehaničarski, auto - električarski, auto - limarski, auto - lakirerski i ostali radovi na vozilima. Obavljale su se i vulkanizerske usluge, zatim tehnički pregledi vozila. Kao novina bila je uvedena mogućnost obrade cilindera. Obavljali su se popravci svih vozila, a trgovačka i servisna služba bile su organizirane od 7 do 19 sati, nedjeljom i praznikom od 8 do 12 sati. Trgovinskom djelatnošću na veliko i malo obuhvaćena je bila prodaja novih vozila kao i rezervnih dijelova za automobile, motocikle, bicikle, šivače mašine, pribor za vozila, elektro - tehničke robe, proizvodi od gume i kaučuka te plastičnih masa.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video