Vijesti / Društvo

NA DANAŠNJI DAN

VŽ KALENDAR Prije 86 godina u Jurketincu je rođen književnik Vladimir Korotaj

VŽ KALENDAR Prije 86 godina u Jurketincu je rođen književnik Vladimir Korotaj
Varaždinski.hr; Ilustracija

Pored spisateljskog rada, Vladimir Korotaj bavio se slikarstvom, volio je prirodu, bio je poznati vinogradar, lovac, ribolovac i gljivar, u mladosti igrao je rukomet u varaždinskoj 'Slobodi' i bio odličan skijaš.

7.10.1933. U Jurketincu kraj Varaždina rođen je Vladimir Korotaj, književnik. Gimnaziju je maturirao u Varaždinu, u Zagrebu je studirao i diplomirao na Filozofskom fakultetu. Radio je u varaždinskim srednjim školama kao profesor hrvatskog jezika i književnosti. Objavio je 14 zbirki pjesama, a za knjigu stihova na kajkavskom jeziku 'Gosenica za vratom' 2001.godine primio je prestižnu državnu nagradu 'Fran Galović'. Dobitnik je i književne nagrade 'Katarina Patačić'. Svoj prvi roman 'Moj sin ratnik' objavio je 2007. godine. Pisao je haiku pjesme od kojih su neke uvrštene u svjetske antologije. Pored spisateljskog rada bavio se slikarstvom, volio je prirodu, bio je poznati vinogradar, lovac, ribolovac i gljivar, u mladosti igrao je rukomet u varaždinskoj 'Slobodi' i bio odličan skijaš. Profesor Vladimir Korotaj umro je u Varaždinu 13. srpnja 2009. godine.

7.10.1927. U Varaždinu je rođen Alfred Heinl, sportaš. Od 1945. godine do 1958. godine jedan je od najboljih igrača nogometnog kluba 'Sloboda' za koji je odigrao 419 utakmica i postigao 302 pogotka. Kao vrsni strijelac Alfred Heinl, popularni 'Fredo', prelazi u 'Varteks' gdje je u 156 utakmica postigao 104 pogotka. Po okončanju igračke karijere bio je trener u 'Slobodi'. Alfred Heinl bio je aktivan i u drugim sportskim granama, ponajviše u rukometu. Umro je u Varaždinu 1999. godine.

~~~

7. listopada 1966.

Učenici varaždinske Gimnazije radili su u 'Kalniku' na prebiranju slatke paprike. U petak, 7. listopada 1966. dogodila se manja, ali mogla je biti i drastičnija nezgoda: četiri učenika morala su zatražiti liječničku pomoć. Naime, među slatkim, našlo se i ljutih paprika, a gimnazijalci su radili bez zaštitnih rukavica. U Inspekciji Skupštine kotara Varaždin rekli su da je do nezgode došlo više slučajno nego nepoštivanjem HTZ propisa.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video