Vijesti / Društvo

akcija i u varaždinu

DAN RUŽIČASTE VRPCE U Varaždinu obilježen Dan borbe protiv raka dojke: 'Pregledi su itekako važni jer ako se karcinom otkrije u najranijem stadiju, on je potpuno izlječiv'

DAN RUŽIČASTE VRPCE U Varaždinu obilježen Dan borbe protiv raka dojke: 'Pregledi su itekako važni jer ako se karcinom otkrije u najranijem stadiju, on je potpuno izlječiv'
Varaždinski.hr

Najmoćnije oruđe u prevenciji ovog raka je mamografski probir u koji se, prema nacionalnom programu, koji se provodi od 2006. godine, pozivaju žene od 50 do 69 godina starosti.

Svake godine se prve subote u listopadu obilježava Dan ružičaste vrpce s ciljem podizanja svijesti o raku dojke kao najčešćem raku u žena.

U Varaždinu obilježen Dan ružičaste vrpce - Dan borbe protiv raka dojke Dan ružičaste vrpce 5.10.2019.

- Cilj ove akcije jest podignuti svijest o važnosti provođenja svih razina preventivne zaštite: od prakticiranja zdravog životnog stila koji uključuje redovnu fizičku aktivnostm redukciju stresa, pravilnu prehranu, preko provođenja samopregleda i liječničkih pregleda te najvažnije - odaziva u nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke - istaknula je Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva, zamjenica ravnatelja ZZJZ te predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije.Obilježavanju se priključio i Varaždin, a akciji su organizirali Udruga žena operiranih na dojku - Mammae klub Varaždin uz podršku Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije.

Rak dojke, dodala je, najčešće je sijelo raka u žena i statistički gledano svaka četvrta žena koja oboli od neke vrste raka, oboli od raka dojke.

Mortalitet od raka dojke je i dalje u blagom porastu i u Hrvatskoj i u Varaždinskoj županiji, tako da žene treba sustavno poticati na odaziv na mamografiju, a mlade generacije educirati o tehnikama samopregleda te važnosti pravovremenih liječničkih pregleda dojki, istaknula je te iznijela statističke podatke:

- U 2018. godini od raka dojke umrlo je u Hrvatskoj 789 žena i 10 muškaraca, što je smanjenje u odnosu na prijašnje godine. U Varaždinskoj županiji 2016. godine oboljelo je od raka ukupno 991 osoba, od čega 98 žena od raka dojke te 4 muškarca. Stope obolijevanja i umiranja od ovog raka u Varaždinskoj su županiji na razini hrvatskog prosjeka. Tako je u 2018. godini u županiji od raka dojke umrlo 25 žena

Najmoćnije oruđe u prevenciji ovog raka je mamografski probir u koji se, prema nacionalnom programu, koji se provodi od 2006. godine, pozivaju žene od 50 do 69 godina starosti.

- Pozive šalje Zavod za javno zdravstvo koji koordinira probirom. Mamografija u kombinaciji s ultrazvukom može otkriti gotovo svaki slučaj raka u ranom stadiju, ali ipak ne sve. Ako se rak otkrije u najranijem stadiju, on je potpuno izlječiv - kazala je Irena Stipešević Rakamarić.

Za bilo kakve upite u vezi programa ili eventualne promjene termina žene mogu nazvati na besplatni broj telefona Zavoda za javno zdravtsvo 0800-200-163 jer se javljamo cijelo radno vrijeme u jutarnjim satima, svih pet dana u tjednu.

U fotogaleriji pogledajte kako je bilo na današnjem obilježavanju Dana ružičaste vrpce u centru Varaždina.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video