Vijesti / Društvo

rekordan špancirfest

POZITIVAN TREND Jelena Toth: 'Što se brojki tiče, iza nas je rekordan Špancirfest!'

POZITIVAN TREND Jelena Toth: 'Što se brojki tiče, iza nas je rekordan Špancirfest!'
Špancirfest; Zvonko Lončar

Sve je poraslo: broj posjetitelja, turistički promet, posjeti web stranici Špancirfesta...

Ovogodišnji, 21. Špancirfest, tijekom deset dana, prema procjenama PU varaždinske i organizatora, posjetilo je oko 300 tisuća posjetitelja, rečeno je danas na konferenciji za novinare na kojoj su direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth i varaždinski gradonačelnik i predsjednik Turističke zajednice Grada Varaždina Ivan Čehok iznijeli podatke o ovogodišnjem Špancirfestu.

Vezana vijest:

Komentar špancirfest PIŠE: FILIP KUŠTER GOOD JOB, ŠPANCIRFEST! Bilo je to jedno od pet najboljih izdanja festivala u povijesti

- Veseli podatak da Špancirfest bilježi kontinuirano višegodišnji pozitivan trend i tako je bilo i ove godine. Što se brojki tiče, iza nas je rekordan Špancirfest - rekla je uvodno Jelena Toth.

Prema podacima iz sustava eVisitor, zabilježen je rast u broju dolazaka za 7,9 posto, a u Varaždinu su za vrijeme festivala boravili turisti iz 50 zemalja svijeta. Najviše ih je bilo iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovenije, Poljske, Italije i Bosne i Hercegovine.

Toth je istaknula kako je rast interesa rezultirao i povećanjem poslovnih rezultata i naglasila da je prema podacima Porezne uprave Varaždin generiran turistički promet (trgovina i ugostiteljstvo) u iznosu od 40,1 milijun kuna.

Web stranica Špancirfesta u kolovozu je imala čak 1.329.149 pregleda (u odnosu na 682.384 u 2018.), a u odnosu na 2014. godinu, od kada postoje najstariji podaci, taj porast je još značajniji i iznosi više od 200 posto. Pritom je i broj jedinstvenih korisnika porastao za gotovo 23 posto u odnosu na 2018. godinu. Web stranica bilježi još zanimljivih statističkih podataka - prvog dana festivala Špancirfest je zabilježio porast posjeta od gotovo 50 posto u odnosu na 2018. godinu.

Na podatke se osvrnuo i gradonačelnik Ivan Čehok.

- Varaždin ima svoju jasnu turističku ponudu i smisao turizma nije da se ne može hodati po gradu i da su prevelike gužve. Smatram da je 300 tisuća ljudi kroz deset dana optimalna brojka za Varaždin. S ovakvim dobrim rezultatima Špancirfesta sa optimizmom gledamo i na ovogodišnji Advent koji će biti još ambiciozniji od prošlogodišnjeg pa očekujemo rast sličan Špancirfestu - rekao je Čehok.

S programske je strane, na Špancirfestu 2019. sudjelovalo preko 500 izvođača svih vrsta i profila koji su održali ili izveli gotovo 500 programa. Izvedeno je 74 izvedbi performansa, održano je 40-tak koncerata te 170 raznih kreativnih radionica u Parku kreative, LOOP Glazbenoj klinici i KVART-u.

Gradonačelnik Ivan Čehok i direktorica Turističke zajednice Jelena Toth na kraju su se još jednom zahvalili svim javnim službama koje su dale svoju podršku i doprinijele uspješnoj realizaciji cijelog Festivala i zahvalili medijima koji su ih pratili svih deset dana te ih pozvali da ponovno poprate ovogodišnji Advent.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video