Vijesti / Društvo

ZA DAROVITE

EUROPSKE TOČKE ZA DAROVITE U Županijskoj palači ustanovama i institucijama iz svih dijelova Hrvatske podijeljeni certifikati

EUROPSKE TOČKE ZA DAROVITE U Županijskoj palači ustanovama i institucijama iz svih dijelova Hrvatske podijeljeni certifikati
Varaždinska županija

Riječ je o ustanovama, institucijama i udrugama iz svih dijelova Hrvatske koje uspješno rade s darovitom djecom, i to od vrtićke pa do srednjoškolske dobi.

Hrvatska od danas, 20. rujna, ima deset novih europskih točaka za darovite. Centri izvrsnosti Varaždinske županije, jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj, organizirali su svečanost dodjele certifikata novoimenovanim europskim točkama za darovite.

Riječ je o ustanovama, institucijama i udrugama iz svih dijelova Hrvatske koje uspješno rade s darovitom djecom, i to od vrtićke, pa do srednjoškolske dobi. Certifikate Europska točka za darovite su primili: Udruga za darovitost DAR, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, VI. osnovna škola Varaždin, Dječji vrtić 'Dječji svijet' Varaždin, Osnovna škola Trnjanska, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Glazbena škola u Varaždinu, Gimnazija Petar Preradović Virovitica, Srednja škola Pregrada i Ka Raddar Karlovačke županije.

- Posebna je čast što kao jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj imamo priliku biti domaćini predstavnicima već registriranih europskih točaka za darovite, kao i predstavnicima deset ustanova, udruga i institucija kojima su danas uručeni certifikati. Certifikati su potvrda da su napravili iskorak u radu s darovitom djecom, da rade izvrsno i izvan uobičajenih okvira, a vjerujem da su im i  satisfakcija za sav uloženi trud u rad s talentiranom djecom. Na tome im čestitamo. Posebno je vrijedno što su na jednom mjestu stručnjaci iz svih dijelova Hrvatske, što će u našoj Županijskoj palači razmijeniti iskustva i nadograđivati svoje sustave, jer time neće unaprijediti samo svoj rad s darovitom djecom, nego i cijelu Hrvatsku - istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

- Danas šaljemo poruku zajedništva jer, da citiram kolegicu Mojcu Juriševič, „sami smo možda dobri, ali kad smo zajedno, onda smo odlični“. Ovo je prvi susret „točaka za darovite“ na razini Hrvatske. Dat ćemo pregled što radimo mi u Europskom centru izvrsnosti u Varaždinskoj županiji, a svoj rad predstavit će i registrirane europske točke za darovite, Škola stvaralaštva - Novigradsko proljeće, Udruga 'Vjetar u leđa', Hrvatski robotički savez, OŠ 'Petar Zoranić' Nin, Dječji vrtić 'Cvit Mediterana' i Centar za poticanje darovitosti Rijeka. Svatko od nas će staviti „na stol“ ono što je najbolje i učit ćemo jedni od drugih - rekao je dr. sc. Miroslav Huđek, voditelj Europskog centra izvrsnosti Hrvatska i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Čestitke je uputila pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.

- Drago mi što sam ovdje i što mogu prisustvovati aktivnostima za poticanje izvrsnosti među učenicima. U Varaždinskoj županiji je tradicija rada s darovitim učenicima doista dugogodišnja, a postala je prepoznatljiva i na međunarodnoj razini. Izvrsni učenici su naša budućnost, oni potiču inovacije i pokreću naše gospodarstvo - rekla je Lidija Kralj.

Koja je uloga Europskog centra za darovite, govorila je tajnica Europske mreže za podršku darovitima Csilla Fuszek, ujedno voditeljica Europskog centra za darovite u Mađarskoj.

Predavanje je održao doc. dr. sc. Željko Rački s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, dok je Stiven Toš iz Rotary RC Varaždina 1181 iznio primjer dobre prakse.

Barbara van Ginneken iz Nizozemske predstavila je međunarodnu specijalizaciju za rad s darovitim učenicima i studentima po programu 'The RadboudSCW International Training on High Ability', čiji je nositelj nizozemsko sveučilište Radboud University iz Nijmegena. Riječ je o edukaciji namijenjenoj profesionalcima, stručnjacima koji već rade s osobama s visokim mogućnostima.

- Ovakvi susreti su za nas važni. U Nizozemskoj imamo znanja kako raditi s darovitom djecom, ali imate ih i vi, posebice ovdje u Varaždinskoj županiji. Blisko surađujemo i na tome smo zahvalni, jer ako radiš s darovitima, važno je prijeći nacionalne granice i dijeliti iskustva - istaknula je Barbara van Ginneken.

1ac353acdd88aa415a37fae044f9176e.jpg?v=2

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video