Vijesti / Društvo

ZAVRŠNA KONFERENCIJA

PROJEKT EVERGREEN U NOVOM MAROFU Brojni umirovljenici uključili su se i uživali u kreativnim radionicama

PROJEKT EVERGREEN U NOVOM MAROFU Brojni umirovljenici uključili su se i uživali u kreativnim radionicama
Grad Novi Marof

Polaznici su na četiri javne produkcije pokazali što su naučili.

U novomarofskom Pučkom otvorenom učilištu koje djeluje u sklopu Kulturnog centra 'Ivan Rabuzin', u utorak, 17. rujna, održana je završna konferencija projekta 'Evergreen 54+', provedenog s ciljem unapređenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine i prepoznavanja njihovih potencijala u lokalnim zajednicama.

Projekt vrijedan gotovo 600.000.00 kuna sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program 'Učinkoviti ljudski potencijali' 2014.-2020.), na temelju rezultata postupka odabira projekta u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava 'Umjetnost i kultura 54+' (referentni broj: UP.02.1.1.03), a dio sredstava osigurali su Ministarstvo kulture iz državnog proračuna Republike Hrvatske i Grad Novi Marof.

- Nakon gotovo 14 mjeseci provedbe, projekt završava za nekoliko dana. Moj dojam je subjektivan, ali prema reakcijama većina je polaznika zadovoljna. Oni koji su se uključili sudjelovali su do kraja i s entuzijazmom iznijeli sve te pripremne radionice nakon kojih su imali priliku prezentirati što su naučili na četiri javne produkcije -  istaknuo je na završnoj konferenciji Nenad Vakanjac, voditelj projekta.

- Raduje me i interes za novi projekt koji je u proceduri procjenjivanja i očekujemo njegovu održivost - kaže.

Na konferenciji je sudjelovala i Ivana Kušek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof.

- Osnovni cilj je bio potaknuti osobe starije životne dobi da se uključe u kulturni život zajednice i taj smo cilj postigli, a oni su sad već zainteresirani i za daljnje aktivnosti. Imali smo 73. polaznika iz svih udruga umirovljenika koje djeluju na području grada Novog Marofa, a uključili su se u dramsko - plesne radionice, orkestar, zbor te u radionicu pisanja dramatizacije i snimanja priča na CD - kazala je Kušek.

Zadovoljan realizacijom projekta i interesom građana 54+ je i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

- Nakon svih konferencija i završnih prezentacija mogu izraziti zadovoljstvo jer se itekako osjeti europski utjecaj i kroz ovakve soft programe. Mi gradonačelnici volimo betone, volimo asfalt, ali ovo je sadržaj koji 'daje dušu' ovom gradu, ovom centru i drago mi je da su svi dijelovi projekta, od literarnih izvedbi, glume, plesa, do muzičkih izvedbi, bili uspješni i okupili dovoljan broj polaznika te da je projekt uspješno završio i opravdao svoje financiranje - rekao je.

Gradonačelnik Jenkač istaknuo je da je projekt potaknuo mnoge koji dosad nisu sudjelovali u društvenom životu grada da se aktiviraju.

- To je i bila namjera. da izađu iz kolotečine života kako bi se družili, kreativno se izražavali i dali novi smisao svojem životu. Posebno mi je drago zbog umirovljenika jer vidljivo je da su u svemu uživali. Osim toga, drago mi je da Pučko otvoreno učilište zajedno s naše tri udruge umirovljenika nastavlja rad i već su pripremili novi projekt. Dajem im podršku, želim puno uspjeha i zahvaljujem na svemu što Pučko učilište čini za društveni život Novog Marofa. U posljednjih pet godina su Pučko učilište i KC „Ivan Rabuzin” postali centar društvenih događanja ne samo našega grada i okolice, već cijele ove regije - zaključio je novomarofski gradonačelnik.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video