Vijesti / Društvo

opasnosti

FOTO Sigurnost je na prvom mjestu u Općini Sračinec: Akcija 'Edukacijom do sigurnosti' privukla brojne mještane

FOTO Sigurnost je na prvom mjestu u Općini Sračinec: Akcija 'Edukacijom do sigurnosti' privukla brojne mještane
Općina Sračinec

Na prostoru ispred Doma kulture prezentiran je rad HAK-a, a najveću je pozornost privukao simulator prevrtanja vozila koji su isprobali mnogobrojni mještani.

Općina Sračinec je na inicijativu studentice Matee Križnjak organizirala akciju 'Edukacijom do sigurnosti'

- Cilj akcije bio je osvješćivanje opasnosti koje prijete u prometu te kako prevencijom možemo utjecati na veću sigurnost nas i drugih sudionika prometa - stoji u priopćenju. 

Općina Sračinec: Akcija 'Edukacijom do sigurnosti' privukla brojne mještane Općina Sračinec

U akciji su sudjelovali: Policijska uprava Varaždinska, Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina, Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, DVD Svibovec Podravski i HAK - Autoklub Varaždin. 

Na prostoru ispred Doma kulture prezentiran je rad HAK-a, a najveću je pozornost privukao simulator prevrtanja vozila koji su mnogobrojni mještani isprobali. 

Sama akcija započela je simulacijom prometne nezgode s ozlijeđenim osobama. Nakon poziva načelnika Općine Sračinec Božidara Novoselca, prvi su na mjesto događaja došli policajci PU Varaždinske, a nakon što su osigurali sigurnost prometa oko mjesta nesreće, stigli su i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina.

Oni su pristupili izvlačenju unesrećenih osoba iz automobila, a zbrinuli su ih djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Varaždin. 

Vatrogasci su tada demonstrirali rezanje lima automobila mobilnim škarama, koje je potrebno obaviti u situacijama kada unesrećene nije moguće izvaditi kroz vrata vozila. 
Na kraju je jedno od vozila zapaljeno, a vatru su brzom intervencijom ugasili vatrogasci DVD-a Svibovec Podravski. 

Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina postavila je autoljestve od 30 m koje koriste u svom radu, dok su vatrogasci DVD-a Svibovec Podravski organizirali male radionice gašenja za djecu. Da bi posjetiteljima dočarali koliko su smanjene njihove sposobnosti i percepcija kada su pod utjecajem alkohola, moglo se isprobati tzv. 'pijane naočale', koje simuliraju stanje pijanstva.

- Jako sam sretan da opet u Sračincu imamo ovakvu akciju. Naša mlada studentica Matea Križnjak pokrenula je ovo današnje događanje, a mi smo kao Općina Sračinec objeručke prihvatili ideju i krenuli u realizaciju. Željeli smo našim mještanima zorno prezentirati što se događa u trenutku prometne nesreće i kako treba postupati. Posebno me veseli da su se okupila mnogobrojna djeca s roditeljima, jer znamo da su upravo djeca najugroženiji sudionici u prometu. Hvala svima, a posebno Matei Križnjak, koja je dobitnica našeg priznanja, što je poslije vrlo uspješne konferencije Mind the Gap, održane ove godine u Sračincu, ponovno pokrenula ovako uspješnu akciju - rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video