Vijesti / Društvo

ODLAZAK VELIKOG NOVINARA

KOMEMORACIJA ZA VLADU PREMUŽA 'Bio je uzor koji je valjalo slijediti'

KOMEMORACIJA ZA VLADU PREMUŽA 'Bio je uzor koji je valjalo slijediti'
Varaždinski.hr

Posljednji ispraćaj Vlade Premuža bio je u ponedjeljak 16. rujna u 14.30 sati na varaždinskom groblju.

U palači Herzer jučer je održana komemoracija za Vladimira Premuža (1960.-2019.), poznatog varaždinskog medijskog djelatnika, istovremeno iznimno aktivnog i na brojnim društvenim poljima, koji je u četvrtak 12. rujna preminuo nakon duge i teške zloćudne bolesti.

Vlado Premuž bio je osoba raznovrsnih interesa, no novinarstvo mu je svakako bilo na prvome mjestu. O njegovom novinarskom putu govorio je na komemoraciji predsjednik varaždinskog ogranka Hrvatskog novinarskog društva Ivica Kruhoberec.

- U novinarstvu i medijima bio je čitav svoj radni vijek, više od 35 godina. Još kao zagrebački student surađivao je s Poletom, Večernjim listom, Vjesnikom, Sportskim novostima... Godine 1984. zaposlio se kao novinar u službi za informiranje u Varteksu. Tri godine kasnije odlazi u Varaždinske vijesti, u novine kojima se vjeruje, što je slogan čiji je upravo on autor. Radio je tamo gotovo dva desetljeća, najprije kao novinar, pa urednik, a onda kao rukovoditelj marketinga. Sve do 2004., kada je bio jedan od osnivača i glavni urednik lista Novi Varaždinec. Godinu dana kasnije Novi Varaždinec postaje Regionalni tjednik, a Vlado Premuž postaje izvršni direktor za program VTV Televizije. Od 2011. do 2015. bio je glavni urednik VTV-a, a nakon toga ponovno izvršni direktor za program - iznio je Kruhoberec glavne točke Premuževe novinarske karijere.

Podsjetio je da je Premuž bio urednik i autor više publikacija, monografija i dokumentarnih filmova, primjerice biografije Artura Takača 'Mojih 60 olimpijskih godina' i dokumentarnog serijala 'Junaci hrvatske slobode'.

Također, od 2016. do 2019. bio je član Suda časti HND-a, a prije toga, od 2007. do 2015. bio je predsjednik HND-a Varaždinske županije.

- Sve to, ali i više od toga, bio naš Vlado Premuž, Vladek. Život nije jednostavan, pun je privatnih i poslovnih izazova, uspona i padova. Sve to je prolazio i on, ponekad bi i pogriješio, ali uvijek je dao sve od sebe. Bio je vrijedan, dobar i pošten kolega i prijatelj - rekao je Ivica Kruhoberec.

O godinama koje je Vlado Premuž proveo na VTV Televiziji te o njegovu velikom doprinosu na tome polju govorio je direktor Marijan Varović.

- Svojim radom Vlado je dao trajan pečat VTV Televiziji. Nije bilo nijedne ideje, nijedne reportaže, nijedne emisije, nijednog većeg projekta nu kojima nije sudjelovao. Bio je uzor koji je valjalo slijediti, bio je jednostavan, dostupan - rekao je Varović.

Kao neke od Premuževih najznačajnijih projekata istaknuo je emisiju 'Sportski zoom', koja je bila, kako je rekao, najdugovječnija i jedna od nagledanijih emisija VTV Televizije. 

Uz već spomenuti dokumentarni serijal 'Junaci hrvatske slobode', istaknuo je i veliki projekt 'Hrvatsko srce', čiji je cilj upoznati ljude iz ovih krajeva koji su otišli izvan zemlje i ostvarili uspjeh ili na neki drugi način zadužili zajednicu, a da se pritom gotovo ništa o njima nije znalo. Zatim je tu projekt 'U dobrom društvu', za koju je Varović rekao da je bila jedna od Premuževih najdražih emisija. 

- Glazba uvodna špice te emisije čak mu je bila melodija zvona na mobitelu - otkrio je jedan neobičan detalj Varović.

Naposljetku, istaknuo je i projekt kad je VTV Televizija oborila svjetski rekord, emitiranjem 36 sati neprekidnog vođenog programa.

- Bio je vođa, pravi šef koji je poticao i hrabrio kolege, dobri duh VTV Televizije. Bila nam je čast raditi s njim. Hvala ti, Vladek, što si bio s nama i bio jedan od nas - poručio je Marijan Varović.

Na komemoraciji su još govorili Damir Premužić i Miroslav Sardelić

Mnogi će, naime, Vladu Premuža pamtiti kao sportaša i sportskih djelatnika, osobito poklonici rukometa, kao i člana brojnih drugih udruženja.

Stoga je Damir Premužić govorio u ime brojnih sportskih Premuževih prijatelja, a Miroslav Sardelić o njegovom članstvu u Lions clubu Varaždin, čiji je bio jedan od osnivača.

Posljednji ispraćaj Vlade Premuža bio je u ponedjeljak 16. rujna u 14.30 sati na varaždinskom groblju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video